Dostupni linkovi

Potpisan Protokol o pristupanju Hrvatske NATO-u


Stalni predstavnici zemalja članica NATO-a potpisali su u srijedu u Bruxellesu Protokol o pristupanje Savezu Hrvatske i Albanije, u nazočnosti ministara vanjskih poslova dviju zemalja.

Na svečanosti potpisivanja Protokola hrvatsko izaslanstvo predvodio je ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković, koji je izrazio nadu da će se proces ratifikacije završiti na vrijeme kako bi Hrvatska mogla sudjelovati kao punopravna članica već na sljedećem summitu u proljeće 2009. godine u Strasbourgu i Kehlu. Nakon potpisivanja pristupnog Protokola do okončanja postupka ratifikacije dvije će zemlje moći sudjelovati u radu radu Sjevernoatlantskog vijeća i ostalih tijela NATO saveza, ali bez prava glasa.

"Od danas će Hrvatska i Albanija zauzeti mjesto za našim stolom", rekao je glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer na sastanku Sjevernoatlantskog vijeća na kojem je potpisan Protokol o pristupanju.

"Ovo je povijesno postignuće ne samo za Hrvatsku i Albaniju nego i za NATO", rekao je Scheffer, dodajući da Savez očekuje da dvije zemlje nastave s reformama dok traje proces ratifikacije Protokola.

Dobrodošlicu u NATO-u Hrvatskoj i Albaniji poželio je i doajen u Sjevernoatlantskom vijeću, danski veleposlanik Per Poulsen-Hansen.

Potpisivanje Protokola uslijedilo je nakon što je Hrvatska na summitu NATO-a u Bukuruštu dobila poziv da se pridruži Savezu. Nakon toga održani su pristupni pregovori na dva sastanka na kojima je Hrvatska izrazila spremnost sudjelovati u sustavu zajedničke obrane te potvrdila aktivan doprinos miru i sigurnosti euroatlantskog područja.

Nakon potpisivanja Protokola o proširenju započinje ratifikacija u nacionalnim parlamentima zemalja članica. Kada se završi postupak ratifikacije, zemlje članice obavijeste o tome američki State Department, koji je depozitar Washingtonskog ugovora, a onda glavni tajnik NATO-a poziva zemlju da pristupi Sjevernoatlantskom ugovoru.

Na kraju pozvana zemlja, sukladno svojoj nacionalnoj proceduri, ratificira protokol, a čim se svi ratifikacijski instrumenti dostave State Departmentu, ona postaje punopravnom članicom NATO-a. Stupanje u članstvo formalno se obilježava svečanim podizanjem zastave nove članice ispred sjedišta NATO-a u Bruxellesu

XS
SM
MD
LG