Dostupni linkovi

Mlaka reakcija Demokrata na blaćenje Đinđića


Zoran Đinđić
Zoran Đinđić

U trenutku dok su poslanici Skupštine Srbije privodili kraju raspravu o novoj Vladi, u ponedeljak uveče, diskusija je skrenula potpuno na drugu stranu. Još jednom radikali su ponovili optužbe i uvrede na račun ubijenog srpskog premijera Zorana Đinđića. To nije prvi put da se njegovo delovanje javno stavlja u negativan kontekst, ali jeste jedna od situacija u kojoj je bila najočiglednija nespremnost poslanika Đinđićeve Demokratske stranke da se odupru takvom ponašanju. Postaje li Demokratska stranka tako suuodgovorna za Đinđićevo blaćenje?

Nazivajući Zorana Đinđića "mafijaškim premijerom" poslanik Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta za skupštinskom govornicom rekla je kako je pokojni premijer svojevremeno Karli del Ponte rekao: "Vodi Šešelja u Hag i ne vraćaj ga".

"Ne znam zašto se B92, vi i bilo ko niste preterano zaprepastili, niti smo čuli komentare, kada je Karla del Ponte rekla da je Zoran Đinđić od nje tražio da odvede Vojislava Šešelja u Hag i da ga ne vraća u Srbiju."

RSE: Ne znam koliko stoji takva paralela s obzirom da je Vojislav Šešelj živ, a Zoran Đinđić nije!?

"Hvala Bogu, ali je on u Hagu samo zato što je to tražio Zoran Đinđić", rekla je Vjerica Radeta za naš program, podvlačeći da je njena stranka o Đinđiću isto govorila i za vreme njegovog života i nakon njegovog ubistva:

"Nismo licemerni u politici. Jedna stvar je da je svakom normalnom čoveku žao kada umre neko mlad, a druga stvar je da ljudi koji se bave politikom i koji su na takvim poslovima moraju da budu, i dok su živi, svesni činjenice da će se o njima i posle smrti govoriti."

S obzirom da je Zoran Đinđić do smrti bio na čelu Demokratske stranke očekivalo bi se da ovakve izjave najteže padaju članovima njegove partije. Član Predsedništva Demokratske stranke Boško Ristić:

"Članovima Demokratske stranke, a posebno poslanicima koji su bili i poznanici i prijatelji pokojnog premijera, je zaista teško što u Skupštini moramo da trpimo takve napade i slušamo takve gnusne priče, u kojima se glorifikuju ubice, a žrtve i zločinci poistovećuju."

Međutim, na izjavu Vjerice Radete u Skupštini su najglasnije reagovali poslanici Liberalno demokratske partije, na čijem je čelu nekadašnji Đinđićev bliski saradnik Čedomir Jovanović. Mada funkcioner te partije Zoran Ostojić navodi:

"Zaista ne bih komentarisao šta je rekla Vjerica Radeta, ako sam dobro pogodio ime."

Naš sagovornik uz to napominje da je pre svega na Demokratskoj stranci da se bori protiv uvrede i kleveta koje se Đinđiću i danas upućuju:

"Ako je to pokazivanje u praksi nečega što Tadić zove nacionalno pomirenje, to je za Liberalno demokratsku partiju apsolutno neprihvatljivo. Nema pomirenja između dželata i žrtava, to se ne može izjednačiti. Ne može se izjednačiti ono što je radio Milošević i ono što je radio Đinđić. Ako Tadić misli da povede Srbiju ka Evropi vrlo brzo će se uveriti da to nije moguće. To nije evropska vrednost, evropska vrednost je suočavanje sa prošlošću."

Još jedna rasprava o liku i delu prvog srpskog demokratski izabranog premijera otvorena je u trenutku kada su Demokrate ušle u koaliciju sa Socijalistima, protiv čije se politike tokom devedestih Đinđić žestoko borio, a svega nekoliko sedmica nakon što je lider Demokrata i predsednik Srbije Boris Tadić izjednačio bol koji su pretrpeli Socijalisti smrću Slobodana Miloševića i Demokrate ubistvom Zorana Đinđića:

"Obe stranke imaju svoja iskušenja, imaju svoj bol, imaju svoju nesreću u sebi."

Demokratska stranka ostaje verna idejama Zorana Đinđića, ali u trenutku kada je Vladu bilo teško formirati bez podrške socijalista, koji se nikada nisu distancirali od Miloševića, morala se pokazati i izvesna doza pragmatizma, naglasio je Boško Ristić:

"Moramo odvojiti emocije od odgovornosti prema građanima Srbije, s tim što ćemo u budućnosti potencirati vrednosti oko kojih smo se okupili i na kojima je formirana nova Vlada. Podvući ćemo sve one vrednosti i standarde za koje se zalažemo i koji se poklapaju sa ideologijom koju nam je u nasledstvo ostavio Zoran Đinđić."

Zoran Đinđić stalna je tema šešeljevaca koji ni pet godina posle njegovog ubistva ne odustaju od tvrdnji da je on bio u vezama sa kriminalnim krugovima. Najdalje je otišao u Hagu pet godina pritvoreni lider stranke Vojislav Šešelj kada je pre nešto više od mesec dana Đinđićevog ubicu uporedio sa Gavrilom Principom:

"Verujem da je lažno optužen, inače kada bi se ispostavilo da nije lažno, imao bi slavu Gavrila Principa u srpskoj istoriji."

Sociolog Vladimir Vuletić napominje da je u političkoj diskusiju zaista dopuštena upotreba svakog imena, ali radikalski problem sa Đinđićem vidi pre svega u politici koju je on zastupao:

"Način na koji se govori o Đinđiću, bez argumenata, je nešto što je krajnje problematično. Mislim da je Đinđić u svakom slučaju predstavljao, i predstavljaće, prekretnicu, rekao bih, u modernoj istoriji Srbije. Iako je relativno kratko bio na tako značajnoj političkoj funkciji, kao što je predsednik vlade, ipak je on taj koji je na neki način bio skretničar istorijskog toka – vratio je Srbiju na ovaj proevropski put. Mislim da je to nešto što mu niko ne može osporiti, a to je, pretpostavljam, i razlog zbog kojeg radikali o njemu imaju loše mišljenje."

Srpske partija proevropskog opredeljenja uglavnom se pozivaju na nasleđe politike Zorana Đinđića, ali istovremeno trpe i kritike da ne insistiraju dovoljno i u njegovoj odbrani.

XS
SM
MD
LG