Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Cena karte za ulazak u Vladu


Novoizabrani premijer Mirko Cvetković u utorak je zvanično preuzeo funkciju od Vojislava Koštunice.

Stranke članice novoformirane Vlade Srbije pre okupljanja u kabinetu premijera Mirka Cvetkovića, bile su dijametralno ideološki suprostavljene. Ipak, analitičari veruju da će upravo visoka cena ulaska u ovakvu Vladu biti i garant ne samog njenog trajanja nego i funkcionalnosti.

Za neke je, poput Njujork tajmsa, nova Vlada proizvod neverovatnog saveza Socijalista, bivših nacionalista nekada predvođenih Slobodanom Miloševićem i prozapadnih Demokrata, predsednika Srbije Borisa Tadića. Ovaj savez, pozdravljen i u Vašingtonu i u Briselu pravdan je političkom nephodnošću zarad budućnosti zemlje nasuprot Koštuničino-radikalskom zatvaranju. Ipak, u prestonici Srbije podeljena su uverenja:

“Sve bolje nego do sada”

“Od 2000. imamo kristalno jasne rezultate, stalno su obećavali, nikada nisu ispunili. Milion ljudi nezaposlenih koji ne primaju ni jedan dinar.”

“Ranije nisu ništa davali narodu. Sada bar nešto urade, malo sređuju Beograd.”

“Mi ćemo ući u Evropu sa njima ili bez njih.”

“Ne vidim neku perspektivu u Vladi. Zar vi mislite da ćemo mi ući u EU. Ja mislim da to nema šanse.”

“Od ove vlasti ne očekujem ništa dobro. Ta crno-žuta koalicija je poništavanje 5. oktobra.”

Približavanje EU, što se doživljava i kao mogućnost ekonomskog prosperiteta, jedan je od ključnih ciljeva nove Vlade koju predvodi Mirko Cvetković, ministar finansija u prethodnom kabinetu. I upravo, za politkologa Jovana Komšića, u meri u kojoj bude realizovao ovaj cilj biće i funkcionalan Cvetkovićev kabinet, gde su se našle brojne stranke, međusobno raznorodne, i gde su pojedinim resorima, a pre svega potpredsedničkim mestima, morali da budu podmireni stranački apetiti i uzvraćena parlamentarna podrška:

“Ukoliko se bude zaustavilo ekonomsko propadanje ova Vlada ima šanse da vrlo složene, komplikovane, interesne i druge sporazume, koje mora permanentno stvarati u svom radu, da to učini u periodu u kome se dosta sumnja u njene tehničke mogućnosti, ali i mislim da je u ovoj fazi rano biti zloguka ptica proročica.”

Zvaničnici iz Brisela, uz čestitke novoj Vladi, izrazili su i ohrabrenje zbog toga što su evropske integracije i refome tako visoko postavljene na listi prioriteta Cvetkovićevog kabineta. A podsetimo da se Koštunična Vlada raspala upravo na pitanju da li treba osnaživati veze sa EU zbog toga što njene članice prihvataju nezavisnost Kosova. A upravo Sporazum o pridruživanju EU pomoći će novoj Vladi da ostvari neke od svojih ekonomskih ciljeva, primećuje ekonomski analitičar Mijat Lakičević:

“Nešto na šta ja mislim da oni računaju je da evropsko opredeljenje i primena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju bude neki pozitivan impuls koji će podići proizvodnju, povećati zaposlenost, što bi trebalo da omogući ispunjavanje socijalnih zahteva.”

Iako nezavisnost Kosova i saradnja sa Haškim tribunalo važe za izazove sa kojima će se suočiti i Vlada Mirka Cvetkovića, analitičari i pored raznolikosti Vlade, ipak, zbog preciziranja minimuma zajedničkih interesa, ne vide krupne kamene spoticanja. Ovakve koalicije imaju izvesnu šansu da traju duže nego što se očekuje, kaže profesor Vladimir Goati, zato što su koalicioni partneri imali velike teškoće sa svojim biračkim telom da uopšte uđu u takvu koaliciju:

“Drugim rečima, karta za ulazak u koaliciju je izuzetno skupa i mislim da je to jedan od argumenata koji čini da će partije nastaviti, koliko god je moguće, duže da deluju u koaliciji jer bi u slučaju njenog razvrgavanja svi bili prepušteni nemilosrdnoj osudi političkog tržišta, odnosno izbora.”

  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG