Dostupni linkovi

Vanredna vijest

DPS jača nego ikad


Milo Đukanović

Posljednje istraživanje CEDEM-a pokazuje da je DPS i dalje ubjedljivo najjača politička snaga u Crnoj Gori sa podrškom 44,9 odsto birača. U opoziciji rast SNP-a i opadanje podrške Pokretu za promjene. Vanja Ćalović i dalje najomiljenija javna ličnost, a samo 26,3 odsto građana je na pitanje "Da li ste za ulazak u NATO"? odgovorilo sa "da".

Istraživanja na dvostrukom stratifikovanom uzorku od 1.029 građana u devet opština rađeno od 25. juna do 5. jula pokazalo je da većina građana i dalje od institucija, najviše vjeruje u Srpsku pravoslavnu crkvu, potom u Predsjednika i Vladu. Međutim, najveći broj građana izrazio je nezadovoljstvo radom Vlade, naglašava metodolog i analitičar CEDEM-a, Miloš Bešić:

«Veoma nezadovoljnih 26,6%.Znači opet u kontinuitetu imamo činjenicu da je veće nezadovoljstvo radom Vlade nego zadovoljstvo.»

Sa druge strane, da su izbori Demokratska partija socijalista bila bi jača nego ikad, dok bi opozicija samo međusobno preraspodijelila iste glasove. Srpska narodna stranka bi i dalje bila druga, Socijalistička narodna partija bi potisla Pokret za promjene na traće mjesto:

"DPS je i dalje najjača partija sa velikim poverenjem građana.47,4% bi u ovom trenutku , od opredeljenih glasača glasao za Demokratsku partiju socijalista. Ovo je refleks prethodne pobjede, još uvijek je refleks pobede na predsedničkim izborima. Moje lično mišljenje je da taj trend, tako visok procenat ne može da opstane na duge staze i da će se vratiti na nekakav realan procenat koji oni imaju oko 42, ili 43 posto već unazad nekoliko godina". Onda vidite da Socijalistička narodna partija, prvi put već od prethodnih paralamentarnih izbora, ako gledate u kontinuitetu, ima veći procenat poverenja od Pokreta za promjene i tu se desila preraspodela. Deo glasača i oni koji su podržavali Pokret za promjene sada se vratio. Pokret za promjene je sa 22,4 posto u junu 2007. godine sišli na 10, 8 posto u julu 2008. godine. Očito da je reč o pogrešnoj političkoj, komunikativnoj i bilo kakvoj drugoj strategiji koja postiže efekat koji postiže".

Dvostruki rast Socijalističke narodne partije u odnosu na tačno godinu dana ranije kada su imali 6% podrške ujedno je i objašnjenje za visok rejting njenog lidera Srđana Milića koji je na petom mjestu po popularnosti javnih ličnosti u Crnoj Gori. Na prvom je i dalje izvršna direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora Vanja Ćalović, slijede predsjednik Filip Vujanović, premijer Milo Đukanović i potpredsjednik Vlade Gordana Đurović.


Analitičara CEDEM-a smo zamolili da objasni kontradiktornosti prethodnih podataka, po kojima su građani dominantno nezadovoljni radom Vlade, ali bi snažnije nego ikad podržali vlast. Bešić kaže da se i sam pita zašto je to tako, već dvije godine, i da je uradio nekoliko internih analiza koje su dale sljedeće rezultate:

"Prvi i ključni razlog jeste nezadovoljstvo opozicijom.Jednostavno ono što se nudi kao alternativa za tu strukturu koja glasa za vlast , to što nudi opozicija njima nije dovoljno dobro. Dominantan stav u javnom mnjenju je da je vlast loša, a opozicija ne valja.Vi imate i jedan dobar deo biračkog tela koji glasa za vlast ali je vrlo kritički orijentisana u odnosu na tu istu vlast. Vrlo kritički.Ali oni nemaju dovoljno razloga ili oni makar ne vide dovoljno razloga da pređu, da podržavaju opozicione partije. Treći razlog jeste sama činjenica da onog trenutka kada ste na vlasti imate određene mahanizme i strategije koje možete primeniti i koje vam pomažu da mobilišete određeni procenat glasova. To je jasno".

Za razliko od nedavnog istraživanja nevladine organizacije CEMI koje je protumačeno kao većinska podrška građana Crne Gore članstvu u NATO, CEDEM-ovo istraživanje kao i svaka prethodna pokazuje suprotno. Podrška opada i sada bi na pitanje "Da li ste za ulazak Crne Gore u NATO?" "Da" reklo samo 26,3 odsto građana.

"Nije tačno da je većina građana za NATO pakt. Većina građana je još uvek protiv da Crna Gora postane članica NATO pakta".

Iako opada podrška Evropskoj uniji i dalje je na stabilnih 70 odsto, dok građani vjeruju da je najbolji oslonac u spoljnoj politici nakon Evropske unije Srbija, potom Rusija i Sjedinjene Američke Države. Na pitanje kako bi se priznavanje Kosova odrazilo na javno mnjenje u Crnoj Gori, Miloš Bešić kaže sigurno negativno, te objašnjava:

"Statistički neće to biti tako važno jer je to isto bričko tijlo stalno.Ali u smislu gustine stava, intenziteta tog stava to će zaista imati negativan efekat i nema nikakve sumnje da je to jedan vrlo delikatan potez".

Od medija se kao i na svim prethodnim istraživanjima najviše vjeruje dnevnom listu "Vijesti" i Televiziji IN.

XS
SM
MD
LG