Dostupni linkovi

Baroso uz čestitke podsjeća novu Vladu Srbije na saradnju s Hagom


Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i Visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana čestitali su u utorak novom srbijanskom premijeru Mirku Cvetkoviću na izboru vlade od koje očekuju da ispuni potrebne uvjete za daljnje približavanje Uniji.

Barroso u svojoj poruci ističe da od nove vlade očekuje "potrebne korake kako bi se dostigla puna suradnja s Haškim sudom što je prije moguće".

"To će omogućiti brzu provedbu nedavno potpisanog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i može utrti put prema kandidatskom statusu", stoji u Barrosovoj poruci, u kojoj se ističe spremnost Komisije da pomogne Srbiji.

EU je u travnju potpisala sa Srbijom SSP, ali zemlje članice neće započeti s procesom ratifikacije dok Beograd ne ispuni uvjet pune suradnje s Haškim sudom. Isto tako, ni Privremeni sporazum, koji se potpisuje zajedno sa SSP-om, ne može se početi provoditi bez ispunjavanja toga uvjeta. Privremeni sporazum, koji obuhvaća trgovinske odredbe SSP-a, potpisuje se radi toga da se što prije počne s primjenom najvažnijih odredbi, ne čekajući na završetak procesa ratifikacije.

XS
SM
MD
LG