Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vijesti

Starigradsko polje na Hvaru na Listi UNESCO-a

Starigradsko polje na Hvaru upisano je na Listu svjetske baštine UNESCO-a, objavilo je danas Ministarstvo kulture.

Odluka o upisu Starigradskog polja na prestižni popis svjetske baštine donesena je na 32. zasjedanju Odbora za svjetsku baštinu UNESCO-a, koja se od 2. do 10. srpnja održava u kanadskom gradu Quebecu.

Odbor za svjetsku baštinu na svojoj sjednici odlučuje o kandidaturama zemalja članica UNESCO-a za upis pojedinih dobara na Listu svjetske baštine.

Starigradsko polje na Hvaru sedmi je lokalitet koji je Hrvatska upisala na Listu svjetske baštine - pet kulturnih (Dioklecijanova palača i povijesni kompleks Splita, Stari grad Dubrovnik, Ranokršćanski kompleks Eufrazijeve bazilike u Poreču, povijesna jezgra Trogira i katedrala sv. Jakova u Šibeniku) i jedan prirodni (Nacionalni park Plitvička jezera).

Starigradsko polje, najveća i najplodnija ravnica na jadranskim otocima, najbolje je očuvani antički katastar na Sredozemlju i u Europi. Početkom 4. stoljeća prije Krista ravnica je pravolinijski podijeljena u grčkom metričkom sustavu na 75 parcela. Temeljna parcela bio je izduljeni pravokutnik veličine oko 900 x 180 metara, koji se jasno može iskazati grčkim mjernim jedinicama.

Priprema kandidature Starigradskog polja za Listu svjetske baštine trajala je nekoliko godina, a cijeli su projekt koordinirali i vodili stručnjaci Ministarstva kulture.

Važnost projekta prepoznala je lokalna zajednica koja je slijedom usvajanja Plana upravljanja lokaliteta osnovala i posebnu ustanovu koja će skrbiti o budućem razvoju Starigradskog polja vodeći se smjernicama UNESCO-a za razvoj lokaliteta od posebne važnosti za svjetsku baštinu.

Upis sedmog lokaliteta na prestižnu listu svjetske baštine, kako se navodi u priopćenju Kabineta ministra kulture, veliko je priznanje Hrvatskoj.

"Ovo je dokaz da države članice UNESCO-a prepoznaju i cijene napore koje Hrvatska ulaže u zaštitu i promicanje kulturne baštine što je prepoznato i nedavnim izborom Hrvatske u Odbor Konvencije za nematerijalnu baštinu kao i osnivanjem UNESCO-vog centra za podvodnu arheologiju u Zadru", stoji u priopćenju.

Pogledajte najnovije vesti dana

Talibani ubili 30 policajaca na zapadu Avganistana

Provincija Farah, ilustrativna fotografija

Najmanje 30 policajaca ubijeno je u napadu talibana u zapadnoj avganistanskoj provinciji Farah, saopšili su danas zvaničnici.

Napad na policijski punkt je počeo kasno sinoć i trajao je nekoliko sati. U odgovoru policije na napad ubijeno je najmanje 17 talibana.

Među poginulima je šef lokalne policije, rekli su zvaničnici.

Talibani imaju kontrolu nad oko polovinom avganistanske teritorije.

Bolsonaro za šefa diplomatije izabrao obožavaoca Trampa

Žair Bolsonaro

Novoizabrani predsednik Žair Bolsonaro odabrao je za budućeg ministra spoljnih poslova Brazila jednog deklarisanog obožavaoca politike američkog predsednika Donalda Trampa.

Bolsonaro je danas na Tviteru napisao da će diplomata Ernesto Arauho biti šef brazilske diplomatije u njegovoj administraciji, čiji mandat počinje 1. januara.

Arauho, antikomunista i samoproklamovani nacionalista koji je hvalio Trampov pristup spoljnoj politici, sada je na čelu službe Ministarstva spoljnih poslova Brazila za odnose sa SAD, Kanadom i za interamerička pitanja.

Bolsonarova agresivna retorika dovela je do tenzija u odnosima Brazila s Egiptom i Kubom i pre njegovog stupanja na dužnost. Budući predsednik Brazila je nekoliko puta poredio sebe s Trampom.

Španija odobrila sportistima Kosova da koriste svoju zastavu i himnu

Kosovska karate federacija, ilustrativna fotografija

Španija će odobriti sportistima Kosova da tokom medjunarodnih takmičenja na njenoj teritoriji koriste svoje simbole - zastavu i himnu, iako Madrid ne priznaje nezavisnost Kosova, objavio je Olimpijski komitet Španije (KOE), odgovarajući na zahtev MOK-a podnet u utorak.

"Španska vlada će dati odgovarajuće vize za sportske delegacije Kosova koje budu učestvovale na sportskim takmičenjima u Španiji i omogućiti im da koriste svoje nacionalne simbole - himnu i zastavu, u skladu s olimpijskom protokolom", piše u saopštenju KOE, prenosi agencija AFP.

Ta odluka Ministarstva spoljnih poslova Španije - piše KOE - doneta je 24 sata pošto je potpredsednik MOK-a Huan Antonio Samaran rekao da je nepriznavanje Kosova od strane Madrida prepreka za priredjivanje velikih medjunarodnih sportskih takmičenja u Španiji.

Španija je zbog separatističkih pokreta u Kataloniji ili Baskiji, jedna od retkih zemalja Evropske unije koje nisu priznale Kosovo koja je proglasila nezavisnost 2008. godine.

Taj stav Madrida je problem kada kosovski sportisti učestvuju na medjunarodnim takmičenjima u Španiji.

Tokom Svetskog prvenstva u karateu, koje je ovog meseca održano u Madridu, delegacija Kosova nije mogla da koristi svoju zastavu ili himnu.

Zbog toga je MOK zatražio od raznih federacija da ne priredjuju važna takmičenja u Španiji dok se to pitanje ne reši, rekao je za AFP izvor upoznat s postupkom u sedištu MOK-a u Lozani.

U četvrtak sastanak Tuska i Barniera

Zastava EU i Velike Britanije, London

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk sastat će se u četvrtak sa glavnim pregovaračem Europske unije (EU) za Brexit (Bregzit) Michelom Barnierom (Mišel Barnije) nakon što je britanska vlada podržala nacrt sporazuma o izlasku iz bloka.

Očekuje se da će Barnier reći da je postignut odlučujući napredak u pregovorima o Brexitu sa Velikom Britanijom, nakon čega će Tusk sazvati izvanredan summit lidera EU.

Premijerka Velike Britanije Theresa May (Tereza Mej) u srijedu je priopćila da je Vlada podržala nacrt sporazuma o izlasku Londona iz EU nakon pregovora koji su trajali pet sati.

Pročitajte:

Britanska vlada prihvatila nacrt sporazuma o Brexitu

Theresa May

Premijerka Velike Britanije Theresa May (Tereza Mej) rekla je da je njena vlada odlučila podržati predloženi nacrt sporazuma o Brexitu (Bregzit), prenio je BBC.

"Zajednička odluka kabineta je da vlada treba podržati nacrt sporazuma o izasku iz Evropske unije (EU)", rekla je May novinarima ispred Downing Streeta 10 (Dauning strit) poslije petosatnog sastanka.

Ona je navela da će se u četvrtak obratiti parlamentu i da "čvrsto vjeruje" da je te odluka "u najboljem interesu" Velike Britanije.

Prema njenim riječima, odluka je "u nacionalnom interesu" i ispunjava obećanje vezano za referendum o Brexitu.

"Ovo je odluka koja će biti pod intenzivnom lupom, ali se odlučivalo između građenja budućnosti zemlje i povratka na početak i neispunjavanja obećanja proisteklih iz referenduma", rekla je May.

Ubrzo potom, Sammy Wilson (Semi Vilson), predstavnik sjevernoirske Partije demokratskih unionista (DUP) koja pruža podršku vladi Therese May, rekao je da je riječ o "jadnom sporazumu, lošem sporazumu i sporazumu za koji je premijerka rekla da ga neće prihvatiti".

"Da upotrebim njen izraz, nikakav sporazum je bolji od lošeg sporazuma, a ovo je loš sporazum. Ljudi će biti užasnuti", rekao je Wilson za BBC.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG