Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Izazovi pred novom Vladom Srbije


Beograd, zgrada Vlade Srbije

Evropske integracije i ekonomski prosperitet, analitičari vide u fokusu nove Vlade Srbije, a kao izazove, sa kojima će se suočiti kabinet Mirka Cvetkovića, saradnju sa Haškim tribunalom i Kosovo.

Kabinet Mirka Cvetkovića ne razlikuje se mnogo od prethodnog koji je pre samo godinu dana izneo tadašnji mandatar Vojislav Koštunica, osim što danas među kandidatima za ministre umesto članova Koštuničine Demokratske stranke Srbije sede socijalisti. Prvi prioriteti Vlade su nešto što su stranke, koje je čine, obećavale u izbornoj kampanji, evropska budućnost i neprihvatanje nezavisnosti Kosova, potvrdio je mandatar Mirko Cvetković:


"Cilj Vlade je da ubrzanjem ekonomskih i drugih reformi koje su predviđene u sporazumu već krajem ove ili početkom naredne godine Srbija dobije status kandidata za ulazak u Evropsku uniju. Takođe, Vlada će ponovo inicirati pokretanje pregovora sa predstavnicima kosovskih Albanaca, sa ciljem da se pronađe obostrano prihvatljivo rešenje."


Nova Vlada nastaviće politiku striktnog poštovanja međunarodnog prava i neodložnost izmirenja svih međunarodnih obaveza, poručio je budući premijer:


"U slučaju Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu, Vlada Republike Srbije će uporno insistirati da se svi zločini jednako tretiraju, odnosno da nema manje vrednih žrtava i povlašćenih zločinaca."


Neophodnost jačanja ekonomije uz povećanje zaposlenosti i rast investicaja predstavljaju jezgro ekonomskog programa Vlade dosadašnjeg ministra finansija Mirka Cvetkovića:


"Dinamičan rast privredne aktivnosti, rast zaposlenosti, povećanje standarda građana Srbije i ravnomerniji regionalni razvoj. Preduslovi za ostvarenje ovih ciljeva su učvršćenje makroekonomske stabilnosti, ubrzanje ekonomskih reformi, nastavak
evropskih integracija kao i značajno povećanje investicija."


U kritikama opozicionih Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke Srbije na meti se pored programa našao pre svega predlagač mandatara predsednik Srbije Boris Tadić. Tomislav Nikolić, šef radikala:


"Svi govore da mandatar nema autoritet. Nema ga, ali Borisu Tadiću nije ni bio potreban čovek sa autoritetom. Boris Tadić misli da je jedini čovek koji u Srbiji treba da ima autoritet Boris Tadić. Govorimo li o autoritetu ministara - nemaju ga. Jedini autoritet u Srbiji je Boris Tadić."

I Miloš Aligrudić iz Demokratske stranke Srbije:

"Ovu Vladu mandatar nije ni sastavljao, ovu Vladu je sastavljao Boris Tadić uz konsultacije sa Manterom, Stivenom Vudzvortom, Bekom, Miškovićem i ko zna sa kim još."


To su bile primedbe Tomislava Nikolića iz Srpske radikalne stranke i Miloša Aligrudića iz Demokratske stranke Srbije. Za opozicionu Liberalno demokratsku partiju pak, to je bio lider socijalista Ivica Dačić koji će u novoj Vladi pored rukovođenja resorom policije biti i zamenik premijera. Čedomir Jovanović, lider Liberalno demokratske partije, obraćajući se mandataru:


"Verujem da je jedino Vama bilo teže tokom ekspozea od nas poslanika koji smo taj ekspoze slušali. Za nas nije prihvatljiva alternativa kroz opciju reizbora gospodina Koštunice. Vi ste postavili i predlažete nam gospodina Dačića, predsednika Socijalističke partije Srbije, kao zamenika predsednika Vlade. Da li je gospodin Dačić predsednik stare Socijalističke partije Srbije ili je predsednik nove Socijalističke partije Srbije? Ako je predsednik nove Socijalističke partije Srbije, koja se reformisala i promenila, šta je to bilo pogrešno u politici stare? Da li to možemo da čujemo?"


Evropske integracije i pokušaj osnaživanja ekonomije biće u fokusu nove Vlade, smatra politički analitičar Dejan Vuk Stanković, dok kao izazove osim saradnje sa Haškim tribunalom navodi i status Kosova:


"Ovakav govor smo manje-više mogli da čujemo i u vreme kada je Koštunica sastavljao vladu. Istinski izazov ove Vlade neće biti samo Hag, mislim da će veliki izazov biti i politika oko Kosova i Metohije. Mislim da će kako vreme bude proticalo svima postati jasno da Srbija i Evropska unija ne mogu imati potpuno i dijametralno suprotstavljene poglede o budućnosti i statusu Kosova."


Što se tiče ekonomskog dela programa ekonomisti kažu da je on dobar, ali su skeptični u pogledu njegovog ostvarivanja. Aleksandar Stevanović iz Centra za slobodno tržište:


"Ako on sve to ispuni, ja sam za to da, u najmanju ruku, dobije po jednu ulicu u svakom gradu u Srbiji. Međutim, pravo pitanje je zašto to nije urađeno do sada u prethodnih osam godina, kada su neke od ovih partija koje čine sadašnju Vladu manje-više bile u vlasti. To je ono što me tera da budem malo skeptičan i da se zapitam da li je to samo još jedan lep ekspoze. Moram priznati da ovaj zvuči donekle bolje od ekspozea prethodnog premijera zato što je Cvetković ekonomista po vokaciji."


Ekonomista, rođen u Beogradu pre 47 godina, završio fakultet i magistrirao takođe u Beogradu, radio na univerzitetu i ima višegodišnje iskustvo kao pomoćnik ministra, ministar ili poslanik, član Demokratske stranke, oženjen, govori dobro engleski, služi se još jednim stranim jezikom - to je prosečan član nove Vlade Srbije.

  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

XS
SM
MD
LG