Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bezobzirno arčenje narodnih para


Sarajevo, zgrada institucija BiH

Posljednji revizorski izvještaj o poslovanju državnih institucija BiH pokazuje rastrošnost i nepoštivanje zakonskih procedura, što je već uobičajena praksa. Od 57 kontrolisanih institucija, čak 46 je izbjeglo "poslovanje po pravilima službe".

Posljednji revizorski izvještaj o radu institucija BiH za prošlu godinu pokazao je da su državni službenici i šefovi im političari nastavili nemilosrdno arčenje narodnih para. Tako je od 57 kontrolisanih institucija samo 11 dobilo pozitivan izvještaj, a ostalih 46 nije poštovalo zakon i predviđene procedure, te je samo u polju javnih nabavki nezakonski potrošeno više od 50 miliona konvertibilnih maraka (KM).

U 2007. državni službenici potrošili su 10,5 miliona KM na službena putovanja, a za gošćenje u vidu reprezentacije pojelo se i popilo oko 3,5 miliona. Pri tom su za važne državne poslove morali i telefonirati za račun od gotovo 2 miliona KM. U ovogodišnji izvještaj nisu ušli podaci koji su, ipak, našli put do javnosti u kojima se vidi da je državni parlament u odnosu na prošlu godinu tri puta uvećao putne troškove, koji su dostigli oko 200.000 KM. Očigledno je da se raspinost sa entitetskih prenijela i na državni nivo, kaže jedan od poslanika u Parlamentu BiH Momčilo Novaković:


„Ne postoji zaista ni trunke moralnog odnosa prema sredstvima koja su, na kraju-krajeva, i vlasništvo građana ove zemlje. Ako govorimo o troškovima službenih putovanja, ja moram reći - ja spadam u poslanike koji nijednom nije putovao u ovom mandatu nigdje izvan BiH o službenom trošku, ali mi sad stvarno moramo vidjeti da li potrebno da imamo toliko velike delegacije kad negdje idemo, da li zaista sva ta službena putovanja jesu u funkciji stvaranja boljeg ugleda BiH u svijetu, ili su ona vrlo često za potrebe nekih laganijih, relaksiranijih putovanja pojedinaca u inostranstvo.“


Tekući troškovi, u šta spadaju troškovi reprezentacije, upotrebe službenih automobila, korištenje mobitela i ostalo u svakoj državnoj instituciji regulisano je posebnim pravilnikom. Institut za društvena istraživanja u Sarajevu ACIPS već dvije godine apeluje da se prekine sa ovakvom praksom. Predsjednik ACIPS-a Sanel Huskić kaže:


„Mi smo još 2006. godine rekli da ovaj sistem potrošnje sredstava za tekuće potrebe, koji je u svim ovim institucijama regulisan njihovim internim pravilnicima, treba da se zamijeni jedinstvenim pravilnikom na državnom nivou. Međutim, nismo baš naišli na razumijevanje. Uzećemo primjer: Agencija za državnu službu u okviru tog svog internog pravilnika po članu 3. kaže: ’Direktor određuje koji od uposlenika ima pravo na službene telefone.’ Isti član navodi da ’direktor ima pravo na neograničene troškove mobilnog telefona’. Znači, njihov interni pravilnik dozvoljava da sam direktor određšuje koliko uposlenici mogu da potroše na mobilne telefone, a sami tim i na neograničen iznos za korištenje mobilnih telefona.“


Treba reći da su ovo revizorski izvještaji o poslovanju državnih institucija u zemlji koja ima najveću realnu stopu nezaposlenosti u jugoistočnoj Evropi i u kojoj oko 60 posto ljudi živi u siromaštvu, podaci su Nezavisnog humanitarnog biroa u BiH. Direktor Biroa Žarko Papić:


„Društveni proizvod BiH jedva da se primakao onom iz 1991. Dakle, ekonomija ne funkcioniše, siromaštvo je veliko. I u toj situaciji, od radiklanog povećanja plata koje se obavilo do ovih troškova, što pokazuje revizorski izvještaj - reprezentacija, putovanja, telefoni itd. - pokazuje da je riječ o potpuno neodgovornoj vlasti. Ovdje je, prije svega, riječ o odnosu prema blizu 3,5 miliona građana BiH koji žive u potpuno drugim uslovima. Ova vlast vodi BiH sa potpunim odsustvom odnosa prema građanima koje treba da vodi, dakle uzima sebi koliko misli da joj je potrebno.“


Pored brojnih zamjerki, u Kancelariji državnih revizora ističu da uz svaki izvještaj dolaze i preporuke kako propuste ispraviti. Malo njih je, međutim, i ispoštovano, kaže glavni revizor BiH Milenko Šego:


„Preporuke iz prethodnih izviješća se isto tako ne realiziraju u potpunosti, premda postoji pozitivan trend. Za 2007. godinu ukupno smo dali 237 preporuka po raznim osnovama. Od ukupnog broja preporuka koje smo dali, njih 221, za 2006. godinu, jer mi možemo sad pratiti da li su realizirane preporuke iz 2006. godine u ovim izviješćem, realiziralo ih se 53 posto. Primjerice radi, u razvijenim zemljama npr. Švedskoj, Njemačkoj, Austriji procenat realiziranih preporuka je negdje oko 90 posto. Dakle, mi još uvijek imamo problem jer procenat naših preporuka nije na zadovoljavajućoj razini, premda imamo prvi put da je on prešao 50 posto, dakle 53 posto imamo taj procenat.“


Tako su državni revozori i ove godine potvrdili da su se najodgovorniji u državi ponašali nedomaćinski i trošili neekonimično novac poreskih obveznika iako nije bilo nijednog negativnog mišljenja. Takođe je jasno rečeno kako je odgovornost na rukovodiocima svake institucije čiji rad nije ocijenjen pozitivno, a koji su, po pravilu, istaknuti partijski članovi. Iako bi u svakoj normalnoj demokratskoj zemlji ovo bio više nego dovoljan razlog za smjenu i zamjenu dijela ili kompletne vlasti, ova postojeća bosanskohercegovačka punim jedrima sprema se za još jednu predizbornu kampanju.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG