Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kaptol zagrizao pretvrd orah


Zagrebačka katedrala

Prijedlog Zakona o suzbijanju diskriminacije izazvao je veliku buru u Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj, koja tvrdi da se tim zakonom na mala vrata uvodi homoseksualne brakove i mogućnost da usvajaju djecu. Usprkos kritikama Crkve, Vlada ne odustaje i tvrdi da bojazni Crkve nisu na mjestu.

Nakon godinu dana rada, radna grupa uputila je Vladi prijedlog Zakona o zabrani diskriminacije, Vlada ga je uputila Saboru, gdje je u radnim tijelima prijedlog pohvaljen kao visoko kvailtetan, i - kada kreće saborska rasprava – niz zastupnika vladajućeg HDZ-a dobija SMS poruke kako je zakon opasan, i kako odredbama o zabrani diskriminacije po rodnom identitetu i spolnoj orijentaciji uvodi homoseksualne brakove. HDZ-ovi zastupnici amandmanima na prijedlog vlastite HDZ-ove Vlade izbacuju ova rješenja, i zakon nije izglasan.

Katolička crkva koristi ovaj time-out i pita – a zašto i nas niste uključili u raspravu o ovom izuzetno važnom zakonu? Glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije Zvonimir Ancić:

„Činjenica je da Katoličku crkvu nisu zvali! Naravno da smo mi izrazili svoje nezadovoljstvo takvim načinom donošenja jednog tako važnog zakona, i – tek unda je uslijedio poziv da možemo doći i eventualno razgovarati o nekim stvarima vezanim za taj zakon.“


Katolička crkva ponovila je iste primjedbe koje su zastupnicima stigle zagonetnim SMS-ovima - da bi se tim zakonom na mala vrata omogućili istospolni brakovi, te da bi istospolni parovi mogli posvajati djecu. Ako im se to ne dopusti, ovaj bi im zakon omogućio da tuže Hrvatsku Europskom sudu za ljudska prava zbog diskriminacije, tvrde u Katoličkoj crkvi. Ukratko, ako se ovaj zakon usvoji, ugrozit će se obitelj, kaže Ancić:

„Iz ovog zakona se po našem sudu mogu izroditi raznorazne posljedice koje itekako mogu utjecati na tu temeljnu sastavnicu društva.“


Jagoda Novak iz javne ustanove Centar za ljudska prava, koja je bila u radnoj skupini za izradu zakona, za naš radio kaže kako je u javnu raspravu o prijedlogu bila uključena i struka i nevladin sektor, pa i dvije nevladine organizacije bliske Katoličkoj crkvi:

„Istina je da poziv nije bio upućen Hrvatskoj biskupskoj konferenciji. Međutim, zašto bi njima trebao biti upućen poziv za raspravu o zakonu koji suzbija diskriminaciju, je li? Ovaj zakon ni u čemu ne zadire u crkveno djelovanje, dapače, ovim je zakonom strogo zabranjena diskriminacija po vjerskoj osnovi.“

Na kraju su održana četiri sastanka na kojima su sudjelovali i visoki crkveni dužnosnici praćeni odvjetnicima, ali Vlada nije bitno odustala od svojih pozicija i odluke da zanemari amandmane svojih neposlušnih zastupnika koji su poslušali zagonetne SMS-poruke. Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor najavila je kako Vlada ne odustaje od zabrane diskriminacije po rodnom identitetu i spolnoj orijentaciji, drugim riječima - bit će kažnjivo ako se diskriminira nekog homoseksualca ili transrodnu osobu. Ima i izvjesnih kompromisa - Vlada predlaže da u zakon uđe da razne organizacije – uključujući tu dakle i Crkvu – slobodno i dalje mogu zastupati svoje doktrine bez sankcija koje ovaj zakon predviđa. Osim toga, zakon obavezuje pučkog pravobranitelja da prigodom izrade godišnjeg izvješća o diskriminaciji mora konzultirati sve vjerske zajednice.

Iako ove najave još nisu na papiru, to je ozbiljan pomak, kaže za naš radio novinar „Jutarnjeg lista“ Darko Pavičić koji već dvadesetak godina prati religijsku problematiku:


„Na jednoj simboličkoj razini se u ovom slučaju nešto dogodilo – to da je Kaptol zagrizao pretvrd orah! Naime, kao da su malo „popucali zubi“ tog crkvenog pritiska i inače na društvene, političke, opće i javne stvari u Hrvatskoj. Jeste vidjeli kako je Vlada odreagirala – oni su njih na određeni način eskivirali, odnosno dali su do znanja da u ovoj državi crkva ipak ne može pisati zakone. O tome se radi.“


Ako su njegove procjene točne, to je najava novih i zdravijih vremena, kaže Pavičić:


„To je znak da će se odnosi crkvenih i političkih vlasti u ovoj zemlji dovesti u jednu normalu, odnosno da se više neće trgovati raznoraznim interesima na način na koji mse do sada trgovalo raznoraznim interesima političkih ili crkvenih elita, a tu bi najviše mogli profitirati građani.“

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG