Dostupni linkovi

Različita tumačenja poruke Doris Pak


Doris Pack
Doris Pack

Izjava poslanika u Evropskom parlamentu Doris Pak - da bi u raspravama o ustavnim promjenama u BiH, koje će uslijediti nakon lokalnih izbora 5.oktobra, bosanskohercegovački političari trebali razmotriti čak i mogućnost ukidanja deset kantona u Federaciji BiH - izazvala je oprečne reakcije.

Izjava poslanika Evropskog parlamenta Doris Pak da bi ustroj Federacije BiH trebalo pojednostaviti smanjenjem broja kantona ili njihovim ukidanjem izazvala je oprečne stavove u političkim krugovima u BiH. Glasnogovornik Hrvatske demokratske zajednice 1990. Draženko Primorac smatra kako je parcijalan preustroj zemlje neprihvatljiv, ali da se mora početi:


„Negdje se treba početi, tu se slažem. Drago mi je da je Doris Pak jedna od prvih koja je počela ozbiljnije razgovarati o ustroju i preustroju BiH. Samo treba vidjelti da li međunarodna zajednica odmakla, a nadam se da jeste, od onog famoznog paketa ustavnih promjena iz travnja prije dvije godine. Po izjavama Doris Pak, nažalost, ne može se zaključiti da se mnogo toga tu promijenilo. Fokus na Federaciji je potpuno loš pristup i treba ustavne promjene temeljiti na cijelom njenom teritoriju.

U Savezu nezavisnih socijaldemokrata mišljenja su da je stav Doris Pak upravo na tragu onoga što političari iz RS-a godinama poručuju, kaže članica Glavnog odbora stranke Dušanka Majkić:

„BiH treba da bude funkcionalna država na taj način što će Federacija BiH prvenstveno riješiti pitanje funkcionalnijeg postojanja ukidanjem 170 ministarstava i, pored entitetskog, svesti najveći dio vlasti na lokalni nivo. Ovo što je poslanik u Evropskom parlamentu Doris Pak rekla nije ništa novo u odnosu na ono što su političari iz RS-a i do sada govorili. Dakle, mi smatramo da će jedino to moći da bude predmet dogovora o ustavnim promjenama i da će ovim ustavne promjene početi i završiti.“

Preustroj Federacije može se tumačiti na više načina, pa i kao prejudiciranje budućeg ustavnog uređenja zemlje, kaže član Glavnog odbora Stranke demokratske akcije Elmir Jahić:

„To može značiti i pravljenje trećeg entiteta, što u dubini ove izjave se u suštini može i nazrijeti. Mislim da gospođa Pak vjerovatno jeste bila dobronamjerna prilikom svojih izjava da je neophodna ustavna reforma u BiH, ali mislim da uplitanje u konačna rješenja može pridonijeti samo podizanju većeg tonusa prilikom ovog procesa.“

Kako se Doris Pak poziva na nalaze Venecijanske komisije njenu izjavu ne treba usko posmatrati, ističe Beriz Belkić, potpredsjednik Stranke za BiH:

„Tačno je da Venecijanska komisija kaže da su kantoni, odnosno uređenje Federacije prilično komplicirano, ali istovremeno kaže da je ukupno entitetsko uređenje ovako kako je postavljeno po Dejtonskom sporazumu smetnja u funkcionisanju države i da su na neki način oni i nepotrebni, tako da za pozivati se na Venecijansku komisiju nije dovoljno vaditi segmente.“

No, Pak smatra da proces preustroja u Federacije treba početi što prije. Hrvati su u ovom entitetu, navodi, u manjini u odnosu na Bošnjake i moraju imati mogućnost da iznesu svoj stav i zaštite svoja prava. Ipak, treći entitet, kaže, nije potreban i samo bi otežao situaciju, jer BiH već ima dva entiteta koja treba funkcionalnije urediti.

Ovakavim načinom uređenja Hrvati gube zone u kojima donekle nalaze zaštitu, napominje Majkić:

„Ono što se do nedavno pojavljuje kao nova politička stvarnost je da Hrvati, koji se ne osjećaju sasvim udobno u okviru Federacije, će teško moći prihvatiti takvu soluciju s obzirom da kantone koji su sa većinskim hrvatskim stanovništvom sve više doživljavaju kao mjesto gdje su zaštićeni njihovi interesi, tako da će, bez obzira što Bošnjaci mogu da kažu jedno ili drugo i da promijene mišljenje, mislim, to vrlo teško Hrvati prihvatiti.“

Država podijeljena na dvije bošnjačko - srpske polovine značajno bi ugrozila poziciju Hrvata i BiH i s njome se neće pomiriti, kaže Primorac:

„Ne samo da bi ugrozilo poziciju Hrvata negi bi ugrozilo opstojnost BiH. Pitanje je koje bi bilo vezivno tkivo uopće BiH tada kad bismo imali jedan entitet bošnjački, jedan srpski. Baš me zanima kako bi to funkcioniralo. A Hrvati se s tim svakako ne bi pomirili.“

S obzirom da su početne pozicije s kojih će stranke ući u pregovore ionako oprečne, ova izjava, ipak, neće izazvati dodatne tenzije smatra Belkić:

„Mi imamo početne pozicije radikalno suprotstavljene - od koncepta entitetskog uređenja zemlja do koncepta jednog građanskog modela sa ekonomskim regijama, koji preferira moja stranka. Dakle, očigledno je da ćemo u proces ući sa prilično suprotstavljenim stavovima. Međutim, to je proces koji ne treba vremenski ograničiti, proces koji mora biti javan, transparentan. I, naravno, voditi računa i o činjenici da žive tri naroda u BiH i da oni imaju potrebu za kolektivnim pravima, ali to ne smije biti na uštrb funkcioniranja zemlje.“

XS
SM
MD
LG