Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Makedonski odgovor Srbiji


Skopje, zgrada Parlamenta Makedonije

Početak demarkacije granice između Makedonije i Kosova prošle nedelje je bio razlog za upućivanje protestne note srpske Vlade makedonskom Ministarstvu spoljnih poslova. Mi ćemo reagovati diplomatskim putem, ali sadržaj naše replike neće biti objavljen u javnosti, kažu u makedonskom Ministarstvu.

Prema nezvaničnim informacijama, u odgovoru bi Makedonija istakla da je sedam godina čekala Srbiju da učini nešto i izađe na teren na Kosovu da bi se obeležila granica, ali to se nije dogodilo. Isto tako nezvanično, u odgovoru bi bilo naglašeno da se, zbog dobrosusedskih odnosa sa Srbijom, Makedonija još uvek uzdržava od priznavanja nezavisnosti Kosova, iako je to već uradila većina zemalja Evropske unije i neke bivše jugoslovenske republike.

A kako će se odvijati odnosi između Beograda i Skoplja? Eksperti kažu da će zavisiti i od toga kako će se ponašati nova Vlada u Makedoniji, koja će biti sastavljena ovih dana od pobedničkih partija u makedonskom i albanskom političkom bloku VMRO DPMNE i DUI.
“Definitivno, priznavanje Kosova će biti jedno od prioritetnih pitanja u novoj makedonskoj Vladi. Mislim da će DUI pritisnuti, naročito ako dobro teku stvari oko demarkacije. Ostaje da se nadamo da je srpska strana svesna da Makedonija nema mnogo izbora u vezi kosovskog pitanja, prvo zato što ima otvorenu granicu, a drugo zato što ima ogromnu albansku manjinu, koja je participijent u vlasti. Nadam se da mere koje bi preduzela Srbija neće biti radikalne, kao na primer ekonomska blokada, a ono što mene najviše zabrinjava je blokada energetskih tokova”, kaže profesor Biljana Vankovska.

Analitičar Dimitar Mirčev, pak, ne očekuje nepovoljan razvoj u odnosima između Makedonije i Srbije u vezi kosovskog pitanja.
“Nama ne odgovara vakuum na severnoj granici. Ali ne očekujem negativne odnose, jer mislim da će nova srpska Vlada biti proevropski orijentisana”, ističe Mirčev, dodajući da će i makedonska Vlada, koja je u konstituisanju, dejstvovati u stabilnim uslovima sa velikom većinom, što će isto tako doprineti dobrim bilateralnim odnosima.
  • 16x9 Image

    Blagoja Kuzmanovski

    U novinarstvu je od 1993. kada počinje da radi u dnevnoj redakciji Makedonskog radija. Bio urednik i voditelj informativnih emisija. Od 2002. šef dopisništva RSE u Skoplju.

XS
SM
MD
LG