Dostupni linkovi

Opozicija najavljuje proteste zbog Kosova


Podgorica
Podgorica

Nakon nagovještaja šefe diplomatije Milana Roćena da će se Crna Gora izjasniti o nezavisnosti Kosova u trenutku najpovoljnijih političkih prilika, dio opozicije najavljuje demonstracije u slučaju priznanja Kosova. Vlast upozorava da od protesta koje najavljuje opozicija niko neće imati koristi.

Da li opozicija ima kapaciteta za protest kojim bi ostvarila zacrtani cilj?

Srpska lista i predstavnici srpskog naroda u Crnoj Gori imaju dovoljno političkog kapaciteta da sprovedu proteste protiv crnogorske vlasti u slučaju priznanja nezavisnosti Kosova, kaže portparol Dobrilo Dedeić, čija je politička grupacija započela pripreme demonstracija. Dedeić kaže da će biti otvorena komunikacija sa ostalim partijama koje su zainteresovane za proteste:

"Mi ćemo konkretnu odluku i način sprovođenja javnosti prezentovati onoga trenutka kada "probni balon" na kome je insistirao juče gospodin Roćen bude obznanjen javnosti kao nedvosmislena namjera vlasti da to učini, pri čemu, da budemo jasni, nesumnjamo da vlasti ima ambiciju da prizna nezavisnost južne pokrajine Srbije. Komunikacija sa prosrpskim političkim strukturama u Crnoj Gori van Srpske liste uslijediće u narednom periodu, odnosno u trenutku kada te strukture pokažu intresovanje da se priključe inicijativi Srpske liste. Vjerujem da ima mjesta za svakoga na jednom takvom skupu, odnosno protestu i apsolutno sam siguran da će ne samo oni koji pripadaju srpskom narodu u Crnoj Gori nego i svi građani koji se zalažu za najbolje moguće odnose sa državom Srbijom se pridružiti Srpskoj listi".

U vladajućoj koaliciji tvrde da od protesta dijela opozicije neće imati koristi ni građani Crne Gore ni građani Srbije i Kosova. Prema riječima portparola Demokratska partije socijalista Rajka Kovačevića, opozicija pitanju Kosova pristupa neozbiljno i neodgovorno:

"Najave protesta, demonstracija, narušavanja bezbjednosti i slično su samo prijetnje kojima žele hemogenizovati svoje sve manje biračko tijelo, a jasno im je da time ne čine ništa dobro ni korisno ni za građane Crne Gore ni za građane Srbije ni građane Kosova. Takođe su i sami svjesni da su to samo verbalne prijetnje i da je velikoj većini građana potpuno jasna njihova manipulacija. Tako da im je takođe jasno da prijete iz "prazne puške".

Raško Konjević iz vladajuće Socijaldemokratska partije kaže da vladajuća koalicija želi da o pitanju Kosova razgovara sa opozicijom u parlamentu jer je ta tačka i bila na dnevnom redu:

"Mislim da način na koji opozicija interpretira eventualne mogućnosti i događanja koje bi oni sprovodili nakon eventualne odluke nijesu nešto što jesu demokratski dijalog. Mi nudimo da se o tom i o drugim pitanjima razgovara u parlamentu, a mislim da ono što jesu eventualne demonstracije, eventualna događanja nijesu nešto što jeste doprinos onome što nam je zajednički cilj, razvoj inistitucija i razgovor u institucijama, posebno kada se radi o važnim pitanjima".

Narodna stranka podržava održavanje protesta u slučaju priznanja nezavisnosti Kosova, kaže portparol Slaviša Guberinić. A na pitanje da li opozicija ima kapaciteta da se dogovori i sprovede demonstracije, on kaže da je Kosovo specifično pitanje koje nadilazi sva prethodna politička pitanja oko kojih je opozicija teško dolazila do zajedničkog dogovora:

"Zaista se pokazalo da na neke političke teme kao što je konkretno ukidanje skupštinskih televizijskih prenosa i naravno još nekih opozicija pokazala da ne može da se dogovori ni oko elementarnih zajedničkih stvari koje su od zajedničkog interesa. Međutim, ono što jeste činjenica jeste da Kosovo nije uobičajena tema i da ono okuplja pažnju ne samo građana srpske nacionalnosti kako neko želi da kaže nego svih građana bez obzira na politička, a mogu da kažem iz iskustva jer smo donijeli rezoluciju koja se nalazi na dnevnom redu, da ima različitih vrsta uvjerenja. Znači, Kosovo je ipak jedno specifično pitanje koje može da okupi građane, a to je pokazao i skup, podsjetimo, koji se desio ispred Skupštine Crne Gore gdje je bilo zanimljivih stranačkih obilježja neočekivano i za nas, tako da Kosova svakako nije uobičajena tema nego upravo tema koja motiviše veliki broj građana Crne Gore".

XS
SM
MD
LG