Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Očekivanja od francuskog predsedanja


U narednih šest meseci koje će provesti na čelu EU, Francuska namerava da rešava pitanja koja najviše brinu građane Evrope i pruži novi zamah Uniji. Šta će to značiti za Srbiju i u kojoj meri će pitanja, koja su opterećivala odnose Srbije i EU, kao što su pitanja Haga i tehničke pripremljenosti, biti rešena?

Francusko predsedanje Evropskom unijom počelo je nimalo optimističnim porukama, za nove članice, jer bez bez ratifikacije Lisabonskog ugovora, zemlje zapadnog Balkana teško mogu da ostvare predviđenu dinamiku članstva ili kandidata za Evropsku uniju. Za Srbiju je jako važno da u agendi francuskog predsedavanja dobije status kandidata, kaže direktorka Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije Tanja Miščević:


"Očekujemo, od Francuske konkretno, puno, Očekujemo punu podršku za sticanje statusa kandidata što je pre moguće, što podrazumeva i veliku podršku u prethodnim radnjama, izdavanju upitnika, odgovaranju na upitnik i slično, da bismo na samitu šefova država i vlada do takve odluke i došli. Drugi, za mene jako važan, momenat i značaj uloge Francuske kao predsedavajuće jeste dolaženje na belu šengensku listu. Da to ima jako dobro utemeljenje pokazuje nam i činjenica da je Francuska predvodila ovu grupu od 17 država Evropske unije koje su nas oslobodile od plaćanja takse za vize."

I predsednik Evropske komisije u Beogradu Žozep Ljoveras rekao je da građani treba da shvate da nema svetle socijalne i ekonomske budućnosti za Srbiju van evropskog integracionog procesa.


Dok građani Srbije ne budu razumeli sam proces integracija on neće biti brz i uspešan, rekao je Ljoveras i dodao da je upravo uloga medija u tom smislu od neprocenjivog značaja za širenje svesti građana Srbije o integracionim procesima koji se prevashodno tiču njihovog svakodnevnog života, kao što je životna sredina, zaštita potrošača, regionalni razvoj i reforma pravosuđa i policije.

Jedan od prvih koraka, u pogledu potpore Srbije u pristupanju Evropskoj uniji, je oslobađanje građana od taksi za vize što je poteklo upravo od Francuske, a podržano od 17 zemalja Evropske unije. Jedan od uslova za ulazak na belu šengensku listu je tehničko pitanje pasoša. Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić najavio je da će u ponedeljak, 7. jula, početi prijem zahteva za izdavanje novih pasoša:


"Ovo je važno za naše građane, ali i za našu državu. Prvi put posle devedeset godina naši građani će dobiti srpski pasoš. Taj srpski pasoš je i evropski pasoš, jedan je od najmodernijih u svetu i on je ključni preduslov da naša zemlja pređe na belu šengensku listu i da time ispunimo naš cilj, a to je da naši građani putuju bez viza u Evropu do kraja ove godine. Izdavanje u našoj zemlji počinje u ponedeljak, a od 1. oktobra u dijaspori. Za naše građane je veoma važno da shvate da imaju nekoliko meseci da obave ovaj posao i da nema nikakvog razloga, osim neke preke potrebe, da se stvaraju gužve."

Pariz je kao prioritete predsedavanja najavio i pitanja energije i životne sredine, imigracije, evropsku odbranu i poljoprivredu, a jedan od izazova koji će morati da rešava jeste institucionalna kriza izazvana irskim odbacivanjem ugovora iz Lisabona na referendumu. Međutim, Tanja Miščević kaže da su za Srbiju i dalje glavne prepreke..:


"Na prvom mestu je puna saradnja sa Haškim tribunalom, što je već dugi niz godina preduslov svakog napretka Srbije u procesu evropskih integracija, ali i obraćanje pažnje na sve ostale kriterijume. Ambasador Francuske je u predstavljanju prioriteta francuskog predsedavanja skrenuo pažnju da puna saradnja sa Haškim tribunalom jeste uslov, ali da ne treba zanemariti ni sve ostale kriterijume. Političke, kao što su stabilne demokratske institucije, vladavina prava i slično, ali i ekonomske kriterijume, kao što je razvoj tržišne ekonomije koja se zasniva na konkurenciji. Na kraju, tu su i evropski standardi, odnosno usvajanje zakona koji su u skladu sa standardima Evropske unije."

XS
SM
MD
LG