Dostupni linkovi

FT: Putin našao način da uguši NGO-e


Vladimir Putin
Vladimir Putin

Premijer Vladimir Putin našao je novi način kako da ograniči djelovanje nevladinih organizacija u Rusiji, piše u petak dnevnik Financial Times.

Ruski premijer je naime, piše list, u srijedu potpisao rezoluciju kojom je broj nevladinih organizacija u Rusiji koje mogu primati donacije iz inozemstva bez plaćanja poreza smanjio sa više od 100 na svega 12.

Sa spiska su izostavljene neke od najvećih fondacija, poput Fordove, što je mnoge ruske i inozemne nevladine organizacije u zemlji navelo da izdaju zajedničko saopćenje u kome se ocjenjuje kako je potez vlade "politički obojen" i da predstavlja nastavak prakse iz vremena Putina predsjednika kada su nevladine organizacije bile na posebnom udaru ruskih vlasti, piše FT.

Vlada je, međutim, navodi list, odlučno odbacila takve optužbe i saopćila kako je namjeravala samo uvesti malo reda u tu do sada "sivu zonu" ruske ekonomije.

"Nevladine organizacije koje to žele mogu biti dodate na spisak povlaštenih - ako vlastima dokažu da to zaslužuju", kazao je glasnogovornik ruske vlade.

Jedan od sagovornika Financial Timesa ocijenio je da je nevladin sektor u Rusiji ovom odlukom postao još ugroženiji, i da će veliki broj NVO-a radije odlučiti da se povuče iz Rusije nego da 25 posto svojih prihoda, koliko iznosi predviđena porezna stopa, stavlja pravo u džep Putinova ministra finansija.
XS
SM
MD
LG