Dostupni linkovi

Minsk: Eksplozija na proslavi Dana neovisnosti


Minsk, prevoz ranjenih nakon eksplozije
Minsk, prevoz ranjenih nakon eksplozije

Dvadesetak ljudi je ozlijeđeno, među kojima neki teško, u eksploziji ručno izrađene bombe na gradskome trgu u Minsku gdje se održavao koncert na otvorenom u povodu Dana neovisnosti, a među ostalima mu je prisustvovao i bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenka. Prethodno su vlasti objavile da ima pedesetak povrijeđenih.

Eksplozija se dogodila nešto iza ponoći. Na glavnom trgu bili su deseci tisuća ljudi. Pjevali su i plesali kada je eksplodirala bomba. Zbog buke i vatrometa mnogi nisu primjetili što se događa. Vlasti medjutim nisu prekinule proslavu, iako je bilo dosta ozlijeđenih. Policija je tek kasnije priznala ozbiljnost napada. Jedan svjedok je kazao da je bomba bila sastavljena od željeznih matica i čavli što je povećalo i broj ozlijeđenih i težinu ozlijeda. Čovjek koji je došao na mjesto događaja Bjeloruskom servisu našeg radija je kazao kako je vidio da je jedan muškarac ostao bez ruke, a mlada žena bez stopala. Bomba je ostavila krater duboko skoro dvadesetak centimetara, a na travnjaku je bilo mnogo krvi. Šef policije u Minsku Anatoly Kulashev kasnije se obratio javnosti i pohvalio vlast i bolničko osoblje za brzu reakciju i izbjegavanje panike.

Dvadeset osmogodišnja Lilia Melnik priča kako je sa društvom sjedila blizu borova kada je došlo do eksplozije. "Iz ruke mi je izletio mobitel. Nisam shvaćala što se događa, a već su me nosili prema ambulantnim kolima. U bolnici su mi iz koljena i ostalih dijelova nogu izvadili brojne komade željeza", rekla je djevojka.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenka koji je bio na koncertu, za samo nekoliko minuta je stigao do mjesta eksplozije, zatražio hitnu istragu, i još brže napustio mjesto događaja. Njegov glasnogovornik Pavel Leghky je izjavio da se nije radilo ni o kakvom pokušaju atentata na predsjednika, koji se inače smatra posljednjim evropskim diktatorom. Malo poznata protu-Lukašenkova grupa koja sebe nazva "Bjeloruska nacionalna oslobodilačka vojska" preuzela je odgovornost za napad, no za sada, službeno nitko nije optužen.

XS
SM
MD
LG