Dostupni linkovi

Porodili se muškarac i žena od 70 godina


Thomas Beatie, koji je rođen kao žena ali je nakon niza operativnih zahvata i hormonskih tretmana počeo živjeti kao muškarac, 29. lipnja rodio je zdravu djevojčicu u bolnici u Bendu, Oregon, izvijestio je u četvrtak časopis People.
Tridesetčetverogodišnji Beatie je prije deset godina, kada se odlučio za operaciju promjene spola, zadržao ženske reproduktivne organe, a oplodnja je obavljena spermom anonimnog donatora. Većina svjetskih mediji izvijestila je kako je Beatieva kćerka na svijet došla prirodnim putem u St. Charles Medical Centeru u Bendu u Oregonu, no, prema nekim informacijama beba je rođena carskim rezom. People prenosi kako su "tata i beba" dobro.
Beatie je svojevremeno gostovao u emisiji Oprah Winfrey u kojoj je rekao kako mu je san jednoga dana roditi vlastito dijete, zbog čega je i zadržao ženske reproduktivne organe. "Jedino ne mogu dojiti svoju bebu. No, to nije strašno, jer ima puno žena koje to također ne mogu", rekao je Beatie, koji je odrastao na Havajima kao Tracy Lagodin. Ondje je bio model i finalist u jednoj tinejdžerskom natjecanju ljepote.
Za People's je ispričao da je kao muškarac počeo živjeti u svojim dvadesetima te je uskoro promijenio spol. Pet godina živi sa suprugom Nancy (46) koja ne može imati vlastitu djecu, jer joj je obavljen zahvat histerektomije. "Da tomu nije tako, ne bih činio sve ovo", rekao je.
Nancy iz prethodnih brakova ima dvije odrasle kćerke. Dogovorili su se da će unatoč njegovu porodu, on preuzeti ulogu oca u braku, a Nancy ulogu majke.

Nikad nije kasno za majčinstvo


Indijka Omkari Panvar rodila je blizance u 70. godini i tako postala najstarija majka na svijetu. Panvar je već majka dvije odrasle djevojke, a carskim rezom rodila je djevojčicu i dječaka.
Ona i njen suprug su se na roditeljstvo u poznim godinama odlučili jer su željeli da imaju sina, nasljednika kojem bi mogli ostaviti imanje. Omkarin muž, 77-godišnji Čaran Sing Panvar, prodao je bizone, stavio zemlju pod hipoteku, potrošio cijelu životnu ušteđevinu i podigao kredit, kako bi mogao supruzi platiti bolničke tretmane.
Blizanci su rođeni mjesec ranije, ali su zdravi i dobro napreduju.
„Ova trudnoća mi je bila bolna i iscrpljujuća. Ali već sam to sve prije prošla, pa sam znala šta me čeka. Ponekad morate izdržati bol, ako želite dobiti nešto dobro“, rekla je Omkari Panvar.
Njen suprug je presretan i kaže da je oduševljen što je konačno dobio sina i nasljednika. Uslišane su njihove molitve.
„Sam tretman me koštao svega što imam, ali bilo je toga vrijedno. Sada mogu umrijeti kao sretan čovjek i ponosan otac“, rekao je Čaran Sing Panvar.
XS
SM
MD
LG