Dostupni linkovi

Hrvati nisu popili kafu u letnje popodne


Split
Split

Jučer su skinute reklame jednog proizvođača kave na srpskom jeziku koje su pet - šest dana nesmetano stajale na kabini za presvlačenje pokraj POŠK-ova bazena na splitskoj Zenti, te na još 12 lokacija u Hrvatskoj.

Jedan hrvatski portal je objavio reklamu pokraj POŠK-ova bazena na Zenti na kojoj je pisalo: "Jedno dugo letnje popodne, jedna frapantno ledena kafa", pa su reagirali iz reklamne agencije i brže-bolje je uklonili, kaže nam Vladan, konobar iz obližnjeg kafića:

"Skinuli su je jako rano. Bila je pet-šest dana. Mislili smo je poslati nekoj novini i zaraditi para, pa smo odustali od te ideje. Smijali smo se po cijeli dan."

Kako su kupači reagirali na nju?

"Meni nitko ništa nije osobno rekao, ali smo mi konobari komentirali tu reklamu uz osmijeh."

Mislite li da je to bila provokacija, da bi se o reklami pričalo, da bi postigla više efekta?

"Sve je moguće, ali sumnjam. Vjerojatno je onaj koji je stavljao to skužio, ali nisu imali rezervnu, pa su je ostavili."

Kupači nisu negativno reagirali?

"Nisu, ali i ako jesu, smijali su se. Nije bilo skandala."

Nitko se ni zbog čega ne uzbuđuje na pripeci pokraj POŠK-ova bazena, pa ni radi srpskog jezika u komšiluku. Jesu li stalni kupači primijetili reklamu:

"Ne, nisam."

"Ne znam zašto je skinuta. Netko je skinuo."

"Nemam pojma koja je to reklama."

Bila je na ekavici.

"Nisam gledao šta je na njoj."

"Nisam je primijetio, nisam ni čitao što piše."

I u predstavništvu proizvođača kave kažu da prema njima nitko od građana nije negativno reagirao, ali jedan kupač nam kaže da, kad je već skinuta, neka je skinuta:

"Ako je i bila, neka su je skinuli. Imamo mi svoj jezik i svoje pismo."

Kažu u regionalnom predstavništvu u Zagrebu da je hrvatskoj reklamnoj agenciji greškom poslan materijal namijenjen srpskom tržištu. Bio u pitanju reklamni trik oglašivača, provokacija ili tek puka greška - oglašivač se treba zabrinuti. Ljudi su se kupali pokraj reklame ne primjećujući je i postavlja se pitanje njene svrsishodnosti:

"Šta će nam reklama? Ako mi treba nešto, odem u dućan i kupim. Pun mi je sanduk i dvorište reklama."

Kupače, kaže nam jedan od njih, ne zanimaju reklame:

"Mene reklame ne zanimaju."

Promidžba nije upalila - Hrvati nisu popili kafu u letnje popodne. Očito je, treba im nešto jače od reklame za kavu - da bi im upalo u oči – pa je umjesto nje pokraj POŠK-ova bazena osvanula reklamna poruka s kremom za sunčanje i golim leđima ljepotice:

"Vidiš, reklama sa golom ženskom pa sam se zaustavio."

XS
SM
MD
LG