Dostupni linkovi

"Desetljeće Roma" u Podgoraču


Romi iz Podgorača, Foto: Drago Hedl
Romi iz Podgorača, Foto: Drago Hedl

Već treću godinu zaredom u Općini Podgorač, između Đakova i Našica, uspješno se provodi program zapošljavanja Roma, u sklopu akcije hrvatske Vlade koju financijski pomaže i Europska unija. Program je nazvan "Desetljeće Roma", a cilj mu je integracija Roma u društvo.

U Općini Podgorač, gdje živi značajna romska manjina, oni rade na održavanju lokalnih ulica, parkova i javnih površina, privređujući na taj način za život.


Kad je prije tri godine u Općini Podgorač započeo program "Desetljeće Roma" zanimanje nije bilo osobito. Romi nisu pokazivali pretjerani interes za ponuđene poslove na održavanju komunalne čistoće, no danas je posve drugačije, kaže načelnik općine Podgorač, Goran Đanić:

"Prvo smo zaposlili troje, pa petero, a ove godine imamo šestero zaposlenih Roma koji rade kod nas na javnim radovima. Mislim da su oni zadovoljni. U svakom slučaju nama ovdje dobro dođu. Rade na uređenju parkova i mrtvačnica, čiste domove i okoliš. I oni to sada ozbiljnije prihvaćaju, pa vidim da to ima i glavu i rep."

Milana Đanija, Radu Udurović, Zvjezdanu Amić i Miroslava Udurovića zatekli smo na njihovom svakodnevnom poslu – održavanju zelenih površina u Podgoraču i okolnim mjestima. Kažu da im posao nije težak:

"Zalijevam cvijeće, kupim papiriće i tako. Uvijek nešto radimo. Zadovoljan sam."

"Radimo sve - kopamo, čistimo, metemo, peremo prozore i stanice."

"Zalijevamo cvijeće, čistimo parkove, kopamo, kupimo papiriće, uvijek im posla. Dobro bi bilo da ovo traje 20-30 godina, ali teško. Sve zavisi od Evrope. Kažu da će ovo trajati do 2015. godine"

Mjesečna plaća je 2.100 kuna, ili oko 300 eura, i taj im novac dobro dođe da pomognu svojim brojnim obiteljima. Jedini su zaposleni u obitelji, dok ostali uglavnom skupljaju staro željezo ili se ljeti bave prodajom lubenica. Ipak, Miroslav Udurović, kojem je 25 godina, novac koji zaradi kani uložiti u stjecanje vještine koja će mu omogućiti i obavljanje drugih poslova:

"Od te plate namjeravam platiti vozački ispit. Neću imati problema sa policijom jer vozim bez vozačke."

Zvjezdana Amić u programu "Desetljeće Roma" sudjeluje od prvog dana i ovo joj je treća godina kako radi na održavanju javnih površina u Općini Podgorač. Kaže kako bi željela nastaviti prekinuto osmogodišnje školovanje i steći bar nižu školsku spremu:

"Obećali su nam u Zavodu, za one koji nemaju završenu školu, da ako nas bude više, da bi nam odobrili školu, da ne moramo uvijek ovo raditi, da ne budemo uvijek na ulici, da radimo neki bolji posao. Voljela bih da ovo bude za stalno, a ne privremeno, da nemamo problema sa Socijalnim."

Načelnik Općine Podgorač, Goran Đanić, siguran je da će dogodine zanimanje Roma, koji ondje čine osam posto stanovništva, zasigurno biti još veće. Svoj optimizam temelji na činjenici da se još nekoliko tamošnjih Roma prijavilo na Zavod za zapošljavanje, što je uvjet da bi mogli dobiti posao.

XS
SM
MD
LG