Dostupni linkovi

Još uvek nejasno ko će vladati Beogradom


Skupština Beograda
Skupština Beograda

Iako se pregovori Demokrata i Socijalista o formiranju Vlade Srbije privode kraju, još uvek nema zvanične potvrde da će se ovakva koalicija preslikati i na Beograd. Koalicija Radikala, narodnjaka i Socijalista, koja je formirana još krajem maja, ubeđena je da će preuzeti vlast u prestonici.

"Umoran sam od objašnjavanja nečega što je već objašnjeno. Prepišite sve što sam vam juče rekao" , tako nam u kaže predsednik beogradskog odbora Socijalista Milisav Petronijević, koji sa predstavnicima Radikala i narodnjačke koalicije svakodnevno demantuje mogućnost raskida njihovog koalicionog dogovora sa Kalmegdanske terase, prema kojem će grad voditi Radikal Aleksandar Vučić.

Iz proevroske koalicije, takođe svakodnevno, poručuju drugačije i najavljuju skori dogovor o tome da novi gradonačelnik bude kandidat Demokrata Dragan Đilas. Suzana Grubješić G17 plus:

"Nemam ništa novo da kažem na tu temu, osim da imamo zaista čvrste garancije da će vlast u Beogradu formirati Lista za evropsku Srbiju i Socijalistička partija Srbije i da će tu vlast manjinski podržati Liberalno demokratska partija."

Prema nezvaničnim informacijama, ovakav dogovor već su tokom pregovora o formiranju Vlade direktno postigli lider Demokrata Boris Tadić i predsednik Socijalista Ivica Dačić. Dogovor predviđa da Đilasov zamenik bude Milan Krkobabić iz Partije ujedinjenih penzionera Srbije, a da gradski parlament vodi član Socijalističke partije Srbije. Očekuje se da Socijalisti odmah nakon izbora nove republičke Vlade raskinu koaliciju sa narodnjacima i Radikalima, formiranu dve nedelje nakon izbora. Predsednik beogradskih Socijalista, međutim, tvrdi da Dačić u potpunosti podržava već formiranu koaliciju:

"U Socijalističkoj partiji Srbije nema nikakvih promena."

RSE: Da li je sa time saglasan i gospodin Dačić?

Petronijević: Naravno, saglasnost je dalo Predsedništvo, a Glavni odbor je potvrdio. Zar mislite da bi to moglo bez gospodina Dačića?! Zar mislite da bi nama palo na pamet da nešto radimo, a da sa time nije saglasan gospodin Dačić?!

Iako ne žele da potvrde informacije da su lider Demokrata i predsednik Socijalističke partije Srbije već postigli čvrst dogovor o koaliciji u prestonici, iz grupe "Za evropsku Srbiju", s druge strane, uveravaju da će vlast sa republičkog biti preslikana na gradski nivo, što je i bio jedan od uslova za formiranje Vlade sa Socijalistima. Demokrate najavljuju da će odmah posle izbora nove Vlade pozvati Socijalističku partiju Srbije na zvanične pregovore. Jelena Trivan, potrparolka Demokratske stranke i Suzana Grubješić iz G17 plus:

"Preciziranje razgovora o Beogradu i načinima kako da dođemo do proevropske vlade u Beogradu nas tek očekuju, a koalicioni sporazum će tek nakon toga doći na dnevni red."

"Od predstavnika Socijalističke partije Srbije očekujemo da to u najskorije vreme i saopšte javnosti."

RSE: Da li ste razgovarali sa Liberalno demokratskom partijom?

Grubješić: Liberalno demokratska stranka razgovara sa Demokratskom strankom, ali je bitno da se konačno izjasni i Socijalistička partija Srbije.

U Liberalno demokratskoj partiji, bez čije podrške nije moguća nova manjinska vlada u Beogradu, kažu da zvanični razgovori sa Demokratama još nisu počeli. Funkcioner ove stranke Zoran Ostojić navodi da su spremni podrže koaliciju sa Socijalistima, ali da će u pregovorima tražiti da se Demokrate izjasne i o drugim važnim pitanjima u državi:

"Ne želimo da se mešamo u ovom trenutku, neka Demokrate prvo raščiste sa Socijalistima ono šta imaju da raščiste, a i Socijalisti sami sa sobom. Mi nismo deo te priče, to nas ne zanima. Zanima nas samo razgovor sa Demokratskom strankom i, na kraju krajeva, naši dogovori u nekim opštinama su, da tako kažem, već stupili na snagu."

Ako ne pre, pitanje ko će u naredne četiri godine vladati prestonicom moraće da se razreši do 14. jula, za kada je zakazana konstitutivna sednica Skupštine Beograda.

XS
SM
MD
LG