Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Beograd šokiran oslobađanjem Orića


Naser Orić i njegov advokat Vasvija Vidović u Haškom tribunalu nakon izricanja oslobađajuće presude.

Pravosnažna odluka Apelacionog veća Haškog tribunala da ratnog komandanta Armije BiH iz Srebrenice Nasera Orića oslobodi krivice za zločine nad srebreničkim Srbima u Beogradu je ocenjena kao sramna. Navodi se kako je to još jedan dokaz da Haški tribunal ima dvostruke aršine.

Nacionalni savet za saradnju sa Haškim tribunalom ocenjuje da je preinačenje presude Naseru Oriću, uz prvostepenu oslobađajuću presudu Ramušu Haradinaju, još jedan ozbiljan udarac za međunarodnu pravdu. Zbog ocene Suda da je utvrđeno da su počinjeni teški zločini nad Srbima u Srebrenici, ali da nije bilo dokaza za osudu Orića, Nacionalni savet ističe da će biti teško odbraniti stav da ne postoje dvostruki aršini u utvrđivanju komandne odgovornosti, s obzirom da postoji niz činjenica koje ukazuju da je Orić bio zapovednik vojnih snaga u Srebrenici u periodu kada su počinjeni zločini za koje mu se sudilo.

Portparol Tužilaštva za ratne zločine Srbije BrunoVekarić ne želi da ulazi u činjenično stanje koje je utvrdivao Sud u procesu protiv ratnog zapovednika u Srebrenici Nasera Orića, ali da je "nesumnjivo utvrđeno da su nad Srbima u tom gradu počinjeni strahoviti zločini":

"Dakle, ako su počinjeni strahoviti zločini za to neko mora da odgovara. Da li postoji dovoljno dokaza da je Naser Orić odgovoran za te zločine, u šta smo mi u srpskom tužilštvu duboko uvereni, mislim da je sada stvar lokalanog pravosuđa, pre svega bosanskog, da upravo istraži te činjenice."

Predstavnici parlamentarnih stranaka u Srbiji oštro su reagovali na oslobadajuću presudu Naseru Oriću. Lider DSS-a i odlazeći predsednik Vlade Vojislav Koštunica smatra je da je Haški tribunal oslobađajućom presudom "postao saučesnik u ratnim zločinima" koje je počinio Naser Orić. Bivši ministar pravde Vladan Batić izjavio kažeda je veoma iznenađen oslobadajućom presudom Naseru Oriću.

"Ona obrazloženja koja su važila u slučaju Haradinaja, pritisak na svedoke, navodni nedostatak dokaza, mislim da su nedovoljni argumenti Haškog tribunala, da to ostavlja gorak utisak, da to daje za pravo onima koji tvrde da se tamo deli nekakva selektivna pravda."


Portparolka Demokratske stranke Jelena Trivan kaže da je oslobađajuća presuda Naseru Oriću narušila kredibilitet Haškog tribunala:

"Naravno, mi kao zemlja ostajemo privrženi poštovanju međunarodnog prava iz razloga što to štiti naše interese i naš suverenitet, ali takođe tražimo da institucije koje predstavljaju međunarodno pravo,da pravično i pošteno zastupaju interese prava i pravde."

Predsednik jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma ističe da je oslobađajuća presuda Naseru Oriću "sramna" i da bi Haški tribunal što pre trebalo da bude zatvoren:

"Haški tribunal od početka je imao dvostruke aršine. Da je oslobadajuća i sramna presuda Naseru Oriću i sramna i protivpravna presuda Haradinaju i taj sud treba da se zatvori što pre, jer taj sud ništa dobro nije doneo Srbiji."

I funkcionerka Srpske radikalne stranke Gordana Pop-Lazić u odluci Haškog tribunala da oslobodi Nasera Orića vidi još jedan dokaz da je očigledno da je to sud samo za Srbe i da se od njega ne mozže očekivati da bude pravičan. Sličan stav iznosi i šef poslaničkog kluba narodnjaka Miloš Aligrudić:

"Ovo više nego očigledno govori o pristrasnosti suda. Sve ono za šta smo mi smatrali da je to lice odgovorno, više je nego javna tajna. Prosto neznam kako se od ovog trenutka može ustanovljavati komandna odgovornost bilo koga pred Haškim tribunalom."

Suzana Grubješić, šefica poslaničke grupe G17 plus je uverena da je oslobađajuća presuda za Nasera Orića u najmanjoj meri skandalozna:

"Oslobađajuća presuda za dokazanog ratnog zločinca Nasera Orića u najblažu ruku i u najmanjoj meri je skandalozna.Očekujemo da tužilaštvo podnese žalbu, baš kao što su najavili u slučaju oslobadanja Ramuša Haradinaja."


Predsednica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić veruje da je sama optužnica problem, jer je odluka Apelacionog veća Haškog tribunala da oslobodi Nasera Orića u skladu sa činjenicama iznetim u toku krivičnog postupka. Odluka da se oslobodi Naser Orića neće doprineti pomirenju u regionu, već samo može da podupre one snage koje insistiraju na terminu selektivna pravda, izeli su predstavnici parlamentranih stranaka.

Hag oslobodio Orića

Oslobađajućom presudom Oriću, Apelaciono vijeće Tribunala je preinačilo prvostepenu presudu, izrečenu u ljeto 2006. godine, kojom je Orić bio proglašen krivim što nije spriječio zločine nad Srbima i osuđen na dvije godine zatvora. Usvojivši djelimično Orićevu žalbu i odbacivši žalbu Tužilaštva, Apelaciono vijeće je zaključilo da su prvostepene sudije pogriješile kada su Orića proglasili krivim, a prethodno nisu utvrdili ko je tačno počinio zločine, da li su počinioci bili potčinjeni Oriću i da li je on znao za zločine. Saopćavajući presudu, predsjedavajući sudija Volfgang Šomburg rekao je da je utvrđeno da su teški zločini nad Srbima u Srebrenici nesumnjivo počinjeni, ali da nije bilo dokaza na osnovu kojih bi se Orić mogao osuditi.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG