Dostupni linkovi

Reakcije na Roćenovu najavu prizanja Kosova


Minister Milan Roćen
Minister Milan Roćen

Ministar inostranih poslova Crna Gore Milan Roćen nagovijestio je u intervjuu podgoričkim "Vijestima" da će Crna Gora priznati nezavisnost Kosova, ali nije naveo kada će Vlada donijeti takvu odluku. Kakve su političke reakcije na takvu izjavu?

Naglašavajući da zvanična Crna Gora nijednim svojim potezom nije željela da utiče na uzavrelu političku situaciju nakon proglašenja nezavisnosti Kosova šef crnogorske diplomatije Milan Roćen je saopštio "Vijestima" da će se Crna Gora o nezavisnosti odrediti kada Vlada procijeni da je to politički najbolje za Crnu Goru. U intervjuu pod naslovom "Priznaćemo Kosovo" Roćen nije želio da precizno odredi kada će biti obavljeno priznanje, navodeći da na to pitanje niko ne bi mogao da odgovori u ovom trenutku.

Komentarišući ovaj stav predsjednik Demokratske unije Albanaca Ferhat Dinoša kaže da Crna Gora pragmatično i pomno prati kretanja na međunarodnoj političkoj sceni i da će znati da se postavi na pravi način u odnosu na goruća pitanja u regionu:

"Dobar naslov u današnjim novinama. To je ohrabrujuće. Ja sam i ranije govorio da može doći vrijeme da Crnoj Gori bude više potrebno da prizna nezavisno Kosovo, nego Kosovu da bude priznato od strane Crne Gore što ne bi bilo dobro. Bolje je da Crna Gora prati proces. Bolje je da Crna Gora u određenom trenutku koji će biti najbolji za unutrašnje prilike u Crnoj Gori to učini sama i stavi do znanja i međunarodnoj zajednici i svim faktorima u samoj Crnoj Gori da u svemu što čini gleda u prvom redu svoj nacionalni i državni interes. Ja mislim da bi priznanje Kosova ipak trebalo da uslijedi tokom ove godine što ne proizilazi jasno iz intervjua gospodina Roćena, ali očekujem".

U Pokretu za promjene nijesu željeli da komentarišu izjavu ministra Roćena, pravdajući to unutrašnjim dogovorom da se situacija oko Kosova ne komentariše. Iako je Nebojša Medojević nedavno u beogradskom "Kuriru" saopštio da je pitanje prizanja nezavisnosti Kosova delikatno pitanje za Crnu Goru, dodajući stav da je premijer Đukanović dužan mnogima kako na Kosovu tako i međunarodnim centrima koji su mu "tolerisali kriminal, korupciju i politička ubistva u Crnoj Gori", pa su ga vratili na vlast da izvrši svoje obaveze. U opozicionoj Socijalističkoj narodnoj partiji ponavljaju ranije stav da priznanje nezavisnosti Kosova može uslijediti isključivo dan nakon što to Srbija učini. Potpredsjednik SNP-a Vasilije Lalošević:

"Mi u SNP-u smatramo da je gospodin Milan Roćen sve samo ne neiskusan diplomata i političar. Ovakve izjave on često koristi za unutrašnje dnevno političke prilike, ali i za smirivanje aspiracija onih kojima su on i njegov šef vjerovatno nešto dužni. Uzgred, od gospodina Roćena najmanje i u ovoj, ali i u drugim prilikama, očekujemo emocije".

Za Liberalnu partiju je važno da prilikom priznanja Kosova Crna Gora to učini tako da ne učini štetu Srbiji. Predsjednik liberala Miodrag Živković:

"Mi u Liberalnoj partiji razumijemo izjavu gospodina Roćena i moramo shvatiti da je to realnost. Crna Gora mora tu naći pravu mjeru kod činjenice priznanja Kosova. Ne treba dovoditi u pitanje da li će Kosovo biti priznato ili ne, realnost je da je veliki broj značajnih zemalja priznao Kosovo i da će jednog dana to uraditi i Crna Gora, ali Crna Gora svakako da mora voditi računa da taj trenutak bude pogodan i da tim trenutkom nanese najmanju moguću štetu susjednoj Srbiji sa kojom treba da zadrži najbolje moguće odnose, jer definitivno to je od vitalnog značaja i za Crnu Goru i za Srbiju".

Povodom nagovještaja priznanja Kosova prosrpske partije u Crnoj Gori su, podsjećamo, u više navrata do sada oštro upozoravale vlast da ne pokušava da uđe u proceduru priznanja.

XS
SM
MD
LG