Dostupni linkovi

Političarka-talac oslobođena nakon šest godina


Ingrid Betancourt nakon oslobađanja.
Ingrid Betancourt nakon oslobađanja.

Kolumbijska vojska oslobodila je francusko-kolumbijsku političarku Ingrid Betancourt, i još 14 talaca koje su na jugu zemlje držali ljevičarski gerilci. Betancourt je oteta u februaru 2002., tijekom predsjedničke kampanje. No, još uvijek je nepoznata sudbina oko 700 talaca, medju kojima je četrdesetak istaknutih pojedinaca.

Akcija oslobađanja talaca bila je mjesecima planirana. Naime u sam vrh pobunjeničke gerile FARC ubacili su se kolumbijski obavještajci. Petnaest talaca bilo je smješteno na tri različite lokacije. Otmičare je trebalo uvjeriti da se taoci premještaju na jednu lokaciju odakle su trebali biti helikopteropm prebačeni drugoj otmičarskoj grupi koja boravi negdje na području od La Paza do Tomachipana. Kada su taoci ušli u helikopter posada im je rekla da su oni pripadnici Kolumbijske vojske i da ih vode na slobodu. Helikopterom je svih 15 talaca prebačeno u Bogotu. Neki od njih proveli su čak i desetak godina u zatočeništvu.

Među oslobođenim taocima nalazi se i troje Amerikanaca, djelatnika Ministarstva obrane, koji su oteti 2003. nakon što im se zrakoplov srušio u džungli tijekom akcije borbe protiv droge. No najistaknutija medju njima je Ingrid Batancourt bivša kolumbijska predsjednička kandidatkinja koja ima i francusko državljanstvom, a koja je bila oteta 2002. Zadnji put viđena je u jednoj pobunjeničkoj video snimci potkraj prošle godine.


Nakon što je stigla na slobodu Ingrid Betancourt su novinari pitali da li je njeno oslobađanje veliki udarac gerilcima." Ne želim odgovoviti iz emocionalnih razloga, ali ovo jest veliki udaraca za FARC. Posljednjih godina imali smo nedovoljno hrane, nismo dobijali voće, ni povrće. To je bio znak da pobunjenička logistika ima poteškoća".


Kolumbijci su u ovoj akciji podršku američkih tajnih službi koji su osigurali opremu, savjete, ali su i obučavali kolumbijske snage sigurnosti udar protiv gerilaca. Revolucionarne oružane snage Kolumbije, poznatije kao FARC, drže još oko 700 talaca čiju slobodu žele naplatiti ili ih razmijeniti sa uhapšene gerilce. Oslobađanje talaca pozdravili su svjetski lideri, kao i šefovi država Južne Amerike, kako oni ljevičarske , tako i desne orijentacije.

XS
SM
MD
LG