Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Gdje su nestali turisti?


Ulcinj

Ovogodišnja turistička sezona u Crnoj Gori, prema zvaničnoj statistici, uspješnija je nego prethodna. Međutim, podaci sa terena pokazuju suprotno. Problemi na koje se iz godine u godinu upozoravalo, po svemu sudeći, počeli su da uzimaju danak.

Prema posljednjim podacima sa sajta Ministarstva turizma, a datiraju od petka, 27. juna, u Crnoj Gori boravi 48.822 turista što je na istom nivou kao i prošle godine. Prethodni zvanični pokazatelji saopštavani iz sedmice u sedmicu govorili su da turista ove godine ima između deset do petnaest odsto više nego lani. Međutim, i tada i sada hotelijeri i ugostitelji tvrdili su suprotno:

"Mislim da te procjene ni u kom slučaju nijesu ni približno tačne".

"Gledano na prošlu godinu skoro 30% je slabije".

"Katastofa. Nikakvog priliva gostiju. Slabo plaćanje i manje nego prošle godine. Nešto to, nešto gradnja, sve pomalo. Cijene su mnogo veće".

Direktor jednog od najelitnijih hotela na Crnogorskom primorju "The Queen of Montenegro" Dragan Ivančević različitu statistiku u brojanju turista ovako objašnjava:

"Na jedan način broje onih koji su na budžetu i primaju pare sa budžeta i moraju da pokažu rezultate svojega rada, naravno da oni te rezultate rada pokazuju u nekim pokazateljima koji za nas i ne znače puno, a na drugi mi koji računamo dohodak".

Direktor Turističke organizacije Crne Gor, Saša Radović, sa duge strane to ovako objašnjava:

"Ja bih rekao da je to manjak gostiju u privatnom, neregistrovanom smještaju, pa onda je taj nedostatak gužve na koju smo navikli u ovim danima upravo to. Nama je bitno da potenciramo da ipak hotelski gosti su okosnica razvoja Crne Gore kao turističke destinacije".

Posljednjih godina glavna turistička klijentela u Crnoj Gori bili su Rusi. Ove godine, međutim, kako je objavljeno, mnogo ih je manje, a aranžmani se, prema tvrdnjama tur operatora, sve češće otkazuju, ali i ne samo to:

"Do sada smo imali u posljednje dvije godine nagli uspon ruskog tržišta i sada znamo da su to bili ljudi koji su dolazili ovdje da bi ugovorili neki posao, da bi kupili neku nekretninu.To je ono što smo nekada uradili sa tržištem Srbije, od turista smo napravili posjetioce i sugrađane".

Profesor Fakulteta za turizam Rade Ratković:

"Tako da je ova situacija sa Rusima za nas jedna opomena da moramo da posvetimo punu pažnju tradicionalnim tržištima Evropske unije.Znači ko preferira da razvija turizam naročito višeg kvaliteta on mora dominantno da se osloni na tržište Evropske unije i na najjače zemlje".

Naši sagovornici ocjenjuju da cjenovna politika nije upodobljena mogućnostima i kvalitetu usluga. Jedan od najupečatljivijih primjera, što je nedavno objavljeno u medijima je da desetodnevni odmor u hotelu "Avala" na bazi polupansiona košta 4.410 eura. Sve to u Budvi u kojoj je, kako navodi profesor Ratković, glavna dobra vijest ove godine da ima vode i da neće biti restrikcija za razliku od prošle:

"Jedan od glavnih faktora osim problema sa infrastrukturom za smanjeno interesovanje klijentele jeste velika gužva koja je stvorena kod nas gradnjom vikend stanova i kuća. Da čak i riješimo sve infrastrukturne probleme prevelika gužva koju ne mogu da podnesu prirodni resursi, naročito plaže, obara kvalitet".

Poseban problem svih ovih godina a ove godine je, čini se, kulminirao su građevinski i infrastrukturni radovi koji se protežu od predsezone do špica. Dragan Ivančević, čiji je hotel "The Queen of Montenegro" i hotelska plaža ove godine jedan od glavnih žrtava, navodi:

"Ovi turisti što su bili ove godine nikad se neće vratiti jer imamo ogroman, ogroman broj reklamacija i u situaciji smo da vraćamo novac nazad. Ali postoji i veći problem , sada smo u situaciji da vrlo teško ugovaramo aranžmane za iduću godinu zato što nam partneri više ne vjeruju, već drugu godinu ih varamo".

Ranijih godina promovisana pod sloganom "Divlje ljepote", Crna Gora je u svijetu dobila status jedne od top turističkih destinacija koje treba vidjeti. Međutim, stalno isti problemi, nedostatak vode, loša infrastruktura, visoke cijene neusklađene sa kvalitetom navodili su se i ranijih godina, ali to se do ove godine nije osjećalo. Ove godine pak osnovno je pitanje da li će se oni koji su ovih godina posjećivali Crnu Goru vratiti i neke naredne ili je preporučiti prijateljima. Za razliku od Ivančevića, direktor Turističke organizacije Crne Gore Saša Radović kaže da hoće i da se raditi mora i još naredne godine:

"Oni koji su prošle godine bili naši gosti i bili svjedocima određenih radova na Crnogorskom primorju ove godine su pohvalili obim tih radova u smislu unapređenja kvaliteta .Mislim da smo mi kao građani Crne Gore, lokalno stanovništvo, negdje malo i više kritični od samih turista, naših gostiju, zato što je evidentan napredak u toj ponudi i u kvalitetu koji se danas pruža ne samo na promorju, rekao bih u cijeloj Crnoj Gori".

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG