Dostupni linkovi

Nagrada novinaru RSE Ivanu Kataviću


Na Četvrtom regionalnom radijskom festivalu "Zvuk je vizija" u Tuzli, Ivan Katavić – novinar redakcije Radio Slobodna Evropa u Sarajevu, osvojio je 3. nagradu za reportažu “Tolerancija na bosanski način”. Reportaža je snimljena u rudarskom mjestu Breza u srednjoj Bosni, u zgradi u kojoj u skladu i susjedskoj toleranciji, već 35 godina žive porodice različite nacionalne i vjerske pripadnosti.

Žiri je ovako obrazložio nagradu:

“Evo priloga novinara koji zna da radio novinarstvo nisu samo mikrofon i mikseta. Ivan Katavić zna da “mali čovo iz radija” mora iz njega izaći, protegnuti noge, prošetati, istraživati, pokucati na pokoja vrata, nešto pročitati i sa ljudima popričati..., on zna da nije grijeh koristiti tehnološka dostignuća 21. vijeka, i sve to lijepo spakovati u radiopriču. Radeći upravo tako, novinar Radija “Slobodna Evropa” napravio je izvrsnu priču o tri familije različite vjeroispovijesti koje žive u istoj zgradi. Katavić je pustio stanare ove zgrade da sami pričaju njihovu priču, pustio je da njihovo posuđe zvecka po kuhinji i dočara nam spremanje prazničnog ručka i kolača... Katavić je jednostavno pružio vlastiti korak i napravio iskorak u jednoličnom radio novinarstvu. Tako smo dobili radio, dobar kao TV. I to u koloru. “

Radi se o takmičarskoj kategoriji “Radio sajam”, za koju su bila prijavljena 23 novinarska rada. Prvu nagradu je osvojila novinarka Radio Kosova Ajete Beqiraj, za reportažu “Život u prirodi”, a drugu novinari Radija Crna Gora i Radija 88 za reportažu “ Koncert godine – The Roling Stones”.

U prilogu ovog teksta možete poslušati nagrađenu reportažu.

XS
SM
MD
LG