Dostupni linkovi

Stranački mešovita ministarstva


Jedna od sednica Vlade Srbije iz prošlog saziva, mart 2008.
Jedna od sednica Vlade Srbije iz prošlog saziva, mart 2008.

Pored sastava buduće Vlade Srbije, koja će sa svoja 24 ministarstva biti najbrojnija u regionu, pažnju zaokuplja i pitanje njenog ustrojstva. Za razliku od prethodnog kabineta u kojem je jedna partija kontrolisala sve pozicije u ministarstvu, u budućem će u njemu sedeti predstavnici svih stranaka vladajuće koalicije. Činjenica da će Vladu činiti ideološki potpuno suprotstavljene stranke nameće pitanje da li je ovakva organizacija plod nepoverenja među budućim partnerima ili će ona omogućiti bolje funkcionisanje i ostvarivanje jedinstvene politike.

Odluka po kojoj će u ministarstvima, koja su koalicionim dogovorom o novoj Vladi Srbije pripala Demokratskoj stranci, G17 plus i Socijalističkoj partiji Srbije, biti predstavnici svih stranaka jedina je koja nije na meti oštrih kritika opozicije i koju kao dobro rešenje pozdravljaju predstavici gotovo svih stranaka. Između Demokratske stranke i G17 plus dogovoreno je da u svim njihovim resorima ministri budu iz jedne, a državni sekretari ili zamenici iz druge stranke, a u 90 odsto slučajeva je to dogovoreno i sa Socijalističkom partijom Srbije. Prema još uvek nepotvrđenim informacijama, Demokrate i Socijalisti dogovorili su da u Ministarstvu policije, na čijem će čelu biti lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić, Demokratskoj stranci pripradne mesto državnog sekretara, kao i direktora policije i Bezbednosno - informativne agencije. Upravo ovakva organizacija omogućiće bolju međusobnu kontrolu i ostvarivanje jedinstvene politike, obećavaju predstavnici buduće Vlade.

Šefica poslaničke grupe za Evropsku Srbiju Nada Kolundžija kaže i da ova odluka nije znak nedostatka međusobnog poverenja:


"Naprotiv, mislim da je to pitanje većeg poverenja, da je za funkcionisanje Vlade bolje da se ostvari jedinstvo funkcionisanja Vlade. Ono se, između ostalog, može ostvariti i tako što preuzimanje odgovornosti za pojedine resore među strankama neće biti tako strogo definisano."


I potpredsednik Socijalističke partije Srbije Žarko Obradović navodi da se ovakvom podelom otklanja mogućnost da jedna partija kontroliše sve pozicije u ministarstvu:


"Baš da bi se izbegle neke situacije koje su bile karakteristične za prošlu vladu, kada su na pojedinim mestima, od ministra pa do državnog sekretara, bili pripadnici samo jedne političke opcije."


Iako smatraju da podela vlasti unutar ministarstava ukazuje na to da koalicioni partneri nemaju poverenja jedni u druge, te da je ovakvo rešenje izabrano kako bi funkcionerima svih stranaka bile ispunjene želje za pozicijama, predstavnici opozicije saglasni su u oceni da je ovo dobro rešenje. Gordana Pop Lazić, poslanica Radikala, i Zoran Ostojić, poslanik Liberalno demokratske partije:


"Kako se ne bi stvorio jedan 2.01 u okviru ministarstva, a u prethodnoj Vladi smo imali priliku da vidimo da to nije dobro."


"To je bolje rešenje nego da se ministarstva dele kao u prošle dve Koštuničine vlade po feudalnim principima, da jedna stranka dobije kontrolu po dubini, i ovakvo rešenje je bilo i u prvoj Đinđićevoj vladi i to je pozitivna stvar."


Predstavnik Koštuničine stranke Miloš Aligrudić nije bio raspoložen da komentariše promenu prakse Vlade njegovog lidera:


"To je posledica dogovora koje su imale stranke koje tvore vladajuću koaliciju i to je pitanje za njih. Koliko će se snaći u svemu tome, to je njihova stvar."


Različite politike i činjenica da će buduću Vladu činiti ideološki suprotstavljene stranke nameće pitanje koliko će ovakva organizacija otežati, pa i kočiti, rad ministarstava. Ne želeći da ulazi u motive koalicionih partnera, direktor Transparentnosti Srbije Vladimir Goati kaže za naš program da je ovo rešenje ipak dobro jer se više neće događati da jedan deo članova vlade ne zna šta im radi ministar:


"Mislim da je to apsolutno bolja solucija bez obzira na motive. Ona ekstremna feudalizacija ministarstava u prošlom i pretprošlom sazivu je imala loše rezultate. Po ekonomskim aranžmanima koje je vlada uradila imao sam utisak da pojedini članovi vlade, čak, nisu znali šta oni drugi ministri rade - smatrali su da imaju pravo na to jedno nakaradno shvatanje. Sigurno je da će biti otežano funkcionisanje, ali vlada radi kao kolegijalan tim, kao kolektiv, i upravo ovim se obezbeđuje da svi imaju uvid u ključne odluke."
XS
SM
MD
LG