Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Češka Džezvica


Lenka Čapkova i Petra Kotvova

Više od godinu dana u Pragu djeluje muzička grupa koja se zove "Džezvica". Riječ je o mladim češkim studentima muzike, zaljubljenim u balkanski melos. Posljednjih dana juna ih je nakon jednog nastupa na centralnom praškom trgu, u studiju Radija Slobodna Evropa intervjuisala Sabina Čabaravdić.

Studentica iz Praga, Petra Kotvova govori o tome da je grupa dugo tražila pravo ime:

"Mi smo se prije zvali Slobodno muzičko udruženje, ali smo poslije saznali da neki pankeri sa sela već imaju to ime, a i ne zvuči baš balkanski i ne govori ništa o muzici koju mi sviramo. Onda smo odlučili da promijenimo ime i bilo je tu dosta prijedloga kao Šejtan lampa, Čarapica, Zlatna džezva i na kraju smo se odlučili za ime Džezvica," objašnjava Petra i dodaje da je njena majka bila turistički vodič i da je upravo zahvaljujući njoj naučila bosanski.

Osim muzike, Petru sada za Bosnu veže i jedan mladić čije ime nam nije otkrila, ali evo kako ga je opisala:

"Moj dečko je pravi Balkanac", kaže Petra, a na pitanje šta to zapravo znači objašnjava:

"To znači biti pravi muškarac, onaj koji je odgovoran, inteligentan, koji zna da se brine za ženu, i pored njega se žena osjeća sigurno."

Od šest članova benda dvije muzičarke su najbolje savladale jezik.

U priloženoj audio varijanti poslušajte razgovor sa Lenkom Čapkovom i Petrom Kotvovom iz Džezvice.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG