Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Gdje je najbolje poslovati?


Turbine na vjetar u blizini Aalborga u Danskoj.

Ovih dana brojne svjetske financijske institucije, ali i nevladine organizacije objavljuju rezultate istraživanja o stanju pojedinih ekonomija u svijetu, koje su najuspješnije, najbrže rastuće, gdje je najjednostavnije pokrenuti biznis, kao i koje su najkonkurentnije.

Što, na primjer, LEGO i Nokia imaju zajedničko s ekonomistom Adamom Smithom iz 18 stoljeća? Odgovor je zapravo jednostavan. Sva tri imena pokazuju zašto je zapravo Danska najbolja zemlja na svijetu za poslovanje

Još 1776., Smith je kazao da mir, jednostavan porezni sustav i tolerantna administracija i pravda vode prirodnom razvoju stvari, uspješnom okruženju koje potiče razvoj privrede. Ove kvalitete kombinirane za visokim stupnjem inovacija i tehnologije osigurale su Danskoj da treći put uzastopno sjedne na vrh država u kojima je najbolje poslovati. Analizirano je poslovno okruženje u svakoj od 120 nacionalnih ekonomija, a fokus je bio na osobnim slobodama, kao što su pravo na sudjelovanje u slobodnim i poštenim izborima, slobodi izražavanja i organiziranja.

Nakon Danske, slijedi Irska, pa Finska, dok su recimo SAD i Velika Britanija pale za po jedno mjesto, s trećeg na četvrto, odnosno s četvrtog na peto mjesto. Najveći iskorak u odnosu na prošlu godinu učinili su Irska i Estonija, te Saudijska Arabija i to zahvaljujući potezima kojima su ograničili birokraciju koja je u njihovim državama gušila svako poduzetništvo. Najmnogoljudnije države, poput Indije i Kine nešto sporije napreduju u odnosu na prošlu godinu. Indija se spotaknula za 13 mjesta i sada je 64., od 120 zemalja, dok je Kina pala za dva mjesta i zauzima 79 poziciju. Visoka inflacija zbog cijena hrane i ostalih troškova, ali i razna opterećenja na poduzetništvo učinili su da dvije velike nacije posustaju kao zanimljiva poslovna odredišta.


Istodobno, zahvaljujući skandalima u bankarstvu i "tvrđim" uvjetima za poslovanje, Njemačka i Francuska su pale za devet mjesta. Među uspješnijima su Češka Pepublika i Poljska koje se uvele značajne ekonomske reforme. Od država regije, Slovenija je 27, Hrvatska 42, Makedonija 50, dok je Bosne i Hercegovina 101. Među 120 država ove godine nisu uvrštene Srbija, Crna Gora i Kosovo, koje je proglasilo nezavisnost 17. februara ove godine.

  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG