Dostupni linkovi

Da li će Dačić hapsiti Mladića?


Ivica Dačić (d) u Skupštini Srbije
Ivica Dačić (d) u Skupštini Srbije

Ulazak SPS-a u Vladu Srbije otvara još jedno pitanje: nastavka evroatlantskih integracija ove zemlje, koji zavisi od saradnje sa Haškim tribunalom. Hapšenje i izručenje trojice preostalih haških optuženika trebalo bi da obavi Ministarstvo koje će voditi lider SPS-a Ivica Dačić.

Pravljenje koalicije između proevropskih stranaka, okupljenih oko Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije otvorilo je i pitanje kako će to uticati na nastavak saradnje sa Hagom, jednim od glavnih uslova evropskih integracija Srbije. Činjenica da će se na čelu policije naći čelnik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić neće uticati na ispunjavanje međunarodnih obaveza, kaže potpredsednik Socijalističke partije Srbije Dušan Bajatović:


"To što će gospodin Dačić obavljati dužnost ministra unutrašnjih poslova i zamenika predsednika Vlade neće predstavljati nikakvu nezakonitu, skrivenu saradnju, ili nesaradnju, sa Haškim tribunalom. Ona će se odvijati u okviru politike koju Vlada bude ustanovila i u okviru zakonskih i preuzetih obaveza koje imamo sa međunarodnom zajednicom. Ukoliko bude neslaganja oko tog pitanja, ono mora biti razmatrano u okviru Vlade Republike Srbije, a ako ne bude saglasnosti posledice su jasne. Isporuka? Ne, samo predaja."

Socijalistička partija Srbije, doslovno, smatra da je Ratko Mladić heroj i branitelj srpskog naroda. Kako Dačić kao ministar misli da hapsi heroja srpskog naroda.

Do skora su se čelnici Socijalističke partije Srbije otvoreno legitimisali kao protivnici saradnje sa Tribunalom. Taj haški odnos, u međuvremenu, je ulaskom u proevropsku koaliciju izgubio na intenzitetu. Svojevremeno su organizovali i antihaške proteste. Neprikosnoveni lider Socijalističke partije Srbije Slobodan Milošević, kome se pred tim sudom sudilo za ratne zločine, preminuo je 2005. godine u ševeningenskoj ćeliji. Stoga činjenica da Socijalistička partija Srbije pretenduje na mesto ministra policije, po mišljenju Žarka Koraća, poslanika Liberalno demokratske partije, može imati teške reperkusije na saradnju sa Hagom:


"Socijalistička partija Srbije, doslovno, smatra da je Ratko Mladić heroj i branitelj srpskog naroda. Veoma me interesuje kako Dačić kao ministar misli da hapsi heroja srpskog naroda – to je njegova definicija Ratka Mladića."


Međutim, doskorašnji savetnik predsednika Srbije za saradnju sa sudom u Hagu Jovan Simić kaže za naš program da dolazak prvog čoveka socijalista neće promeniti opredeljene proevropske vlade da ispuni preuzete obaveze u pogledu hapšenja i isporuke preostale trojice haških begunaca:


"Jedan čovek neće imati mogućnost da utiče na bilo šta ako sistem odluči i da jaku političku poruku da je to prioritet. Odlaskom Koštunice i preuzimanjem Bezbednosno informativne agencije i Vojno bezbednosne agencije neće biti nikakvih problema po tom pitanju, ukoliko su ti ljudi, naravno, na teritoriji Srbije. Dakle, Dačić, ili bilo ko drugi, neće moći da utiče na to jer sledi jasna i nedvosmislena politička poruka, koja nije deklarativne nego naredbodavne prirode, da će svi resursi biti u punom kapacitetu."


U Tužilastvu za ratne zločine Srbije, takođe, ne očekuju veće promene u pogledu saradnje dolaskom Socijalističke partije Srbije, odnosno Dačića, na čelo policije. Nova vlada je jasno naznačila šta će joj biti prioriteti, među kojima se nalazi i okončanje saradnje sa Hagom, kaže portparol tužilaštva Bruno Vekarić:


"Smatram da je Dačić vrlo racionalan političar koji će igrati timski. Moje mišljenje je da po tom pitanju neće biti nikakvih problema - to je nešto što je u okviru zakona. Bitno je da postoji jasno iskazana i izrazita politička volja koja će se sprovoditi kroz operativne akcije, a na kraju će se, u to verujem, doći i do rezultata."

Dačić je na apsolutno toj istoj, da tako kažem, političkoj liniji kao i delovi tajnih službi koje su do sada određivale kada i koji haški optuženik će biti predat Haškom tribunalu i šta je interes Srbije.

Ključni centri moći su tajne policije, kaže direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić. Ona veruje da dolaskom Ivice Dačića na čelo policije neće biti većih promena u pogledu saradnje sa haškim sudom, jer se policija ni do sada nije mnogo angažovala oko lociranja haških begunaca:


"On neće imati kontrolu, ali će itekako imati veoma relevantne informacije. Te informacije koje će on imati, a koje se tiču Ratka Mladića, će zapravo biti informacije koje će on podržavati kao takve. On je na apsolutno toj istoj, da tako kažem, političkoj liniji kao i delovi tajnih službi koje su do sada određivale kada i koji haški optuženik će biti predat Haškom tribunalu i šta je interes Srbije. Dakle, neće biti neke potrebe da se on suprotstavlja ili da menja neku poziciju. Videćemo kako će predsednik Srbije, sa tim jasnim stavom prema Evropi, objasniti zašto Srbija nije uhapsila i isporučila Ratka Mladića."


Nekadašnji prvi čovek Državne bezbednosti u vladi Zorana Đinđića Goran Petrović za naš program kaže da mesto prvog policajca, koje će voditi Ivica Dačić, neće uticati na saradnju sa haškim sudom. Politički gledano, Dačić bi da je hteo da opstruiše saradnju sa Tribunalom, napravio vladu sa Radikalima i strankom odlazećeg premijera Koštunice, kaže Petrović. Glavna poluga u hapšenju begunaca je u rukama civilne i vojne službe bezbednosti, kaže nekadašnji prvi operativac tajne policije:


"Mnogo veću ulogu u pronalaženju preostalih haških begunaca imaju bezbednosne službe, pre svega Bezbednosno informativna agencija i Vojno bezbednosna agencija. Uloga policije je daleko manja i ona se, uglavnom, ogleda u nekoj završnoj fazi. Kada je u pitanju hapšenje haških begunaca, vrlo je bitno u kom trenutku vi nekome šaljete neku informaciju. Dakle, pitanje je koliko će brzo i u kom obimu Dačić biti obaveštavan od strane službi bezbednosti o operativnim detaljima koji su u domenu rada ove dve službe. Ne mislim da će on imati presudnu ulogu u svemu tome i da će njegova moć biti velika, ali razmišljam politički – da je hteo da opstruiše saradnju, to je mogao vrlo lako tako što bi napravio drugačiju vladu i onda ne bi morao da pribegava trikovima i slično."


Potpuna saradnja s Haškim sudom je za Srbiju odavno postojeći uslov za nastavak evroatlanskih integracija. Izvesno je da je završetak saradnje s Haškim tribunalom prioritetni državni zadatak, ali u ovoj završnoj fazi važan faktor za ocenu saradnje Srbije sa Haškim tribunalom je Ratko Mladić u Hagu.

XS
SM
MD
LG