Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sarkozi: Balkanu je mjesto u EU


Nicolas Sarkozy

Francuska je u ponoć preuzela od Slovenije predsjedavanje EU u narednom polugodišnjem mandatu, u trenutku kada se Unija suočava sa krizom zbog irskog odbacivanja Ugovora iz Lisabona. Francuska želi da zemlje Balkana uđu u EU, rekao je predsjednik te zemlje Nikola Sarkozi.

"Mjesto Balkana je u Evropskoj uniji", potvrdio je Sarkozi stav zvaničnog Pariza da podrži ulazak balkanskih zemalja u Uniju, uprkos neuspjehu Lisabonskog ugovora koji odlaže ovo pitanje dok ne bude riješena institucionalna kriza unutar bloka 27 zemalja-članica.

On smatra da je potrebno “iz korjena promijeniti način na koji gradimo Evropu”, prenose agencije.

"Ovako ne ide. Evropa zabrinjava i, što je po mom mišljenju još gore, malo po malo naši sunarodnici se pitaju da li ih nacionalni okvir ipak više štiti od evropskog", rekao je Sarkozi.

On je objasnio da "očekujemo od Evrope da štiti Evropljane protiv rizika koje nosi mondijalizacija, a upravo tu ne funkcioniše".

"Zato je potrebno razmisliti kako da učinimo da Evropa štiti Evropljane u svakodnevnom životu"
, poručio je Sarkozi.

Za njega je posebno značajan projekat stvaranja "Unije za Mediteran", koja treba da okupi članice EU i arapske i afričke zemlje koje izlaze na Sredozemno more.

Zvanično pokretanje te unije najavljeno je za 13. jul u Parizu, gdje će se okupiti šefovi vlada ili država EU i sredozemnih zemalja.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG