Dostupni linkovi

Država će finansirati gradnju autoputa


Ministarstvo ekonomije Srbije predložilo je Vladi da raskine ugovor o koncesiji sa austrijskim konzorcijumom Alpina-Por za izgradnju autoputa Horgoš-Požega. Posle neslavne epizode sa ovom investicijom, vrednom oko 1.5 milijardi evra, Srbija najavljuje da će puteve graditi sama.

Autoput Horgoš-Požega neće graditi austrijski konzorcijum Alpina-Por jer je Ministarstvo ekonomije Srbije procenilo da novi uslovi koje postavlja koncesionar idu na štetu države, zbog čega je odlučeno da se putna mreža gradi novcem iz budžeta. Mlađan Dinkić, ministar ekonomije, izjavio je da je firma Alpina-Por u poslednja tri meseca zatražila promenu prvobitnog ugovora u čak devet segmenata, i da su najvažniji produženje koncesije sa 25 na 30 godina i garancija da će u slučaju manjeg saobraćaja nego što je predviđeno Srbija plaćati razliku neostvarenog prihoda od putarine:

"Ako koncesija znači da će ona zapravo biti sufinansirana iz budžeta, zašto onda davati koncesionaru da naplaćuje putarinu. Dakle, ili je koncesija ili je budžetsko finansiranje, ne može biti pola riba pola devojka. Ovaj ovde ugovor koji zahtevaju da se promeni liči na to, pola riba pola devojka, i to je ono što sa finansijskog aspekta nije prihvatljivo."

Ugovor sa Austrijancima potpisan je 30. aprila 2007., ali je nakon godinu dana zbog problema ulagača sa finansijama Srbija dala dodatni rok koncesionaru da do 30. juna 2008. dostavi dokaze da za posao ima garanciju Deutsche banke. Nebojša Ćirić, budući državni sekretar za privredu, kaže da je i epilog te priče dovoljan razlog za raskid ugovora:

"Prema informacijama koje mi imamo nisu dostavili dokaze da su zatvorili finansijsku konstrukciju."

Tako je neslavno završena dugogodišnja storija o izgradnji autoputa Horgoš-Požega, investicije vredne između 1.3 i 1.5 milijardi evra. Verica Barać, predsednica Saveta za borbu protiv korupcije, rekla je za naš program da je ugovor sa Alpinom-Por o izgradnji autoputa svakako štetan, ali da je sada najvažnije ispitati odgovornost vlade Vojislava Koštunice za sklapanje tog posla:

"Pitanje odgovornosti zašto se uopšte u to i ulazilo. Od početka je bilo jasno da za to ne postoje nikakvi opravdani razlozi, bilo je jasno da se radi o jednom od mnogobrojnih projekata koje političke stranke dogovore i koje su na štetu države, a na korist političkih stranaka. Oni to nametnu, svi se slože, a onda hvale taj projekat – setite se da su govorili kako nam treba što više koncesija."

Kako u novoj vladi neće biti Koštuničine stranke i njenih koalicionih patnera koji su propagirali ovu koncesiju, nova garnitura vodi svoju priču, kaže Verica Barać i tvrdi da su u ugovoru već postojale odredbe koje danas država navodi kao nova uslovljavanja koncesionara:

"Obmana javnosti je da se radi o promenjenim okolnostima, okolnosti su iste samo se koalicija promenila, a samim tim i odnos prema takvim korupcionaškim poslovima - u ovom slučaju. Te političke stranke, koje su očigledno imale interes od toga, više nisu u koaliciji, a to su Demokratska stranka Srbije i Nova Srbija. To je jedini razlog zbog kojeg je onda prihvaćena odluka, kao što je i sada to jedini razlog za odustajanje."

Mlađan Dinkić nije se složio sa ovim, već je rekao da je tačno samo to da koncesionar traži dopunu ugovora kroz nove anekse, što je za Srbiju neprihvatljivo:

"Verujem da uslovi koje sada postavljaju koncesionari imaju ekonomsku logiku i uopšte ne okrivljujem koncesionara, okrivljujem ga samo zato što to nije rekao pre godinu dana. Radi se o tome da svi u ovoj zemlji, ili većina građana, smatraju da auto-put treba graditi, pitanje je samo iz kojih sredstava će se on finansirati. Više bih voleo da to bude iz koncesija, ali da to bude normalna koncesija - da to zaista bude koncesija."

Ugovorom je firmi Alpina-Por data koncesija na 25 godina, a autoput je trebalo da bude završen do 31. decembra 2012. To je podrazumevalo izgradnju leve trake autoputa na pravcu od Horgoša ka Novom Sadu, u dužini od 106 kilometara, kao i pun profil autoputa od Beograda do Požege od 148 kilometara.

Milan Kovačević, konsultant za strana ulaganja rekao je za naš program da će raskidanje ugovora imati pozitivne efekte, zbog netransparentnosti celog posla:

"Jer je ovo što smo do sada radili ostavljalo krajnje loš utisak. Nismo imali neki izbor za najpovoljnijeg koncesionara, onda smo prihvatili da drugoplasirani zajedno sa prvim bude koncesionar, a zatim smo i popuštali kod više uslova – pomešani su direktni pregovori sa konceptom objektivnog izbora najpovoljnijeg."

Kovačević podseća da država sada ima i izbor uzimanja kredita za izgradnju autoputeva, što smatra dobrim rešenjem, dok Verica Barać zaključuje da će čitava priča u slučaju Horgoš-Požega imati velike negativne posledice:

"To je ogromna šteta. Jedna država koja se na taj način ponaša, sklapa neozbiljne poslove, a onda na još neozbiljniji način od njih odustaje.. Političke stranke su načinom na koji vrše vlast do te mere uzdrmale ugled i sigurnost da ne možemo računati na ozbiljne investitore i poslove pod dobrim uslovima."

U konzorcijumu Alpina-Por niko nije želeo da daje izjave povodom namere Vlade Srbije da odustane od posla sa tom firmom.

XS
SM
MD
LG