Dostupni linkovi

Vraćanje javnog servisa pod kontrolu vlasti


Prema prvim objavljenim informacijama, nova izmjena medijskih zakona koje priprema Vlada omogućiće predstavnicima Skupštine da biraju članova Savjeta Radio Televizije Crne Gore što su oni i do sada činili, iako na to po važećem zakonu nijesu imali pravo. U prvim reakcijama konstatuje se da bi se na taj način javni servis i formalno vratio pod kontrolu vlasti.

Poslanicima Skupštine, koji su do sada umjesto potvrđivanja predloženih članova za Savjet Radio Televizije Crne Gore, suprotno zakonu glasali za kandidate i redovno odbijali predstavnike civilnog sektora, najvljenim izmjenama Zakona o javnom servisu po svemu sudeći biće omogućeno da to sada rade «u skladu za zakonom». Naime, iz Ministarstva kulture, sporta i medija najavljeno je da Vlada priprema izmjene medijskih zakona i da će akcenat biti stavljen na pitanje finansiranja Javnog servisa koje je jedno od gorućih pitanja za ovu kuću, i promjenu načina izbora članova Savjeta Radio Televizije Crne Gore. Njih će, prema predviđenim izmjenama postojećeg zakona birati poslanici većinom glasova prisutnih. Član Savjeta Javnog servisa, glavni i odgovorni urednik "Monitor"-a, Esad Kočan o novom prijedlogu kaže:

"Ja mislim da je to još jedan potez na putu potpune likvidacije Javnog servisa.Da ne bi na dugi rok kršili zakon, što je nepopularno, istovremeno da bi sprovodili svoju volju oni su riješili da i formalno uslaglase zakon sa svojom voljom".

Koča Pavlović, poslanik opozicionog Pokreta za promjene, još nije vidio Nacrt izmjena zakona, ali na osnovu onoga što je objavljeno u medijima zaključuje:

"Sudeći po onome što je procurelo u javnost čini se da se prosto radi o jednom nastojanju da se zakoni i ovo dosadašnje skupštinsko divljanje predsjednika Skupštine i parlamentarne većine, to jest, njihova kontrola koja već postoji nad državnom televizijom, da se učini legalnom. Ovo suštinski znači ukidanje Javnoga servisa i to u trenutku kada je Evropa počela da insistira na tome su medijske reforme propisane medijskim zakonima zaista primijene i da započne istinska transformacija državne Radio Televizije u Javni servis".

Izvršni direktor Udruženja nezavisnih elektronskih medija UNEM-a Ranko Vujović je prije pet godina radio na još važećim medijskim zakonima kojima se pokušalo obezbijediti da Savjet Javnog servisa bude nezavisno tijelo:

"Želio bih da podsjetim da je dosadašnja medijska ragulativa bila bazirana na principu odvojenosti politike od medija. Ako mi dozvolimo parlamentu da on glasanjem odlučuje ko će sjedjeti u Savjetu Radio Televizije Crne Gore time ćemo otvoriti direktan put za uticaj na sastav članova savjeta, tako da će biti potpuno nebitno ko predlaže te potencijalne članove savjeta ako parlament odlučuje u krajnjoj instanci ko će tamo da sjedi. "

Važeći zakon, podsjeća predsjednik Upravnog odbora Instituta alternativa Stevo Muk, rađen je transparentno uz učešće predstavnika civilnog sektora i stranih eksperata. Hvaljen je kao model koji je obezbjeđivao formiranje savjeta kao nezavisnog tijela koje će brinuti o profesionalnim i programskim standardima tog medija. Sa novim izmjenama zakona upoznata je, očigledno, samo Vlada:

"Vjerujem da se na taj način u izmjene i dopune zakona mogu inkorporisati samo interesi Vlade, odnosno vladajuće većine, ali ne i opšti, odnosno javni interes koji bi na kvalitetan način bio reprezentovan od strane subjekata civilnog društva u procesu njegove izrade. To je svakako jedan veliki korak unazad, ali da iskreno rečeno to neće puno promijeniti u odnosu na ovu situaciju koju smo imali a ti je jedno flagrantno kršenje postojećeg još uvijek važećeg zakona".

Centar za razvoj nevladinih organizacija pozvao je Ministarstvo kulture, sporta i medija da uključi predstavnike civilnog sektora i međunarodnih organizacija u kreiranje najavljenih izmjena i dopuna Zakona o javnim radio difuznim servisima. Međutim, na pitanje kakvi su izgledi da se ova namjera vlasti osujeti, Esad Kočan kaže vrlo slabi i objašanjva zašto:

"Gledajući i neprincipijelnost dijela opozicije, mislim da će to vladajuća partija bez problema progurati u parlamentu i bojim se bez većeg otpora društva.A ja mislim i bez većeg otpora ili gotovo nikakvog medijske zajednice i onih koji su ranije učestvovali u kreiranju ovoga zakona".

XS
SM
MD
LG