Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Srbija će se obratiti Međunarodnom sudu pravde


Boris Tadić

UN su danas na samitu Afričke unije u Egiptu od lidera afričkih zemalja zatražile da rade na rješenju krize u Zimbabveu. Na istom je skupu srbijanski predsjednik Boris Tadić pozvao zemlje članice Afričke unije da podrže novu rezoluciju o Kosovu koju zvanični Beograd namjerava podnijeti prije Generalne skupštine u septembru.

Predsednik Srbije Boris Tadić najavio je danas ma samitu Afričke unije u egipatskom odmaralištu Šarm-el-Šeiku da će njegova zemlja od Međunarodnog suda pravde tražiti mišljenje o zakonitosti proglašenja nezavisnosti Kosova. Obraćajući se afričkim liderima, Tadić je kazao:


"Znamo da ste savjetovani da priznate Kosovo. No u ime Republike Srbije želim se duboko zahvaliti velikoj većini vas za principijelni stav da to ne učinite", dodao je srbijanski predsjednik, ocijenivši da će Afrička unija imati veću ulogu u promoviranju regionalnog mira i stabilnosti i da će njen utjecaj na stabilnost i prosperitet svijeta nastaviti rasti u korist svih zemalja.


"Srbija će nastaviti da podržava vaše napore i na raspolaganju smo vam da imamo aktivniju ulogu u pitanjima koja su od zajedničkog interesa", poručio je Tadić liderima Afričke unije, podsjetivši na "istorijski tijesne i prijateljske veze nekadašnje SFRJ, čija je Srbija nasljednica, sa zemljama ovog velikog kontinenta". Naglasivši kako su "istinski, bezuvjetni prijatelj velikog broja afričkih naroda tokom njihove borbe za oslobodjenje i u postkolonijalnom periodu", Tadić je podsjetio na raspad Jugoslavije, "etničko čišćenje, hiperinflaciju i izbjeglice", kada su zanemareni odnosi s mnogim dijelovima svijeta, pa tako i Afrikom.

Potcrtavši kako Srbija danas želi obnoviti te odnose, Tadić je uvjeravao afričke lidere da će Srbija, kao zemlja na putu ka punom članstvu u EU, raditi kako bi osigurala da Evropa i ostatak medjunarodne zajednice mnogo ozbiljnije preuzmu izazove sa kojima se Afrika suočava.

"Mi smo ponosna, evropska zemlja čija je istorija jedinstvena kombinacija patnje i iskupljenja, gubitka i pobjede, neuspjeha i likovanja"
, rekao je Tadić.

On je naveo da je budućnost Srbije u Evropi, ali da ostaje moguća prepreka na tom putu koja bi, ako ne bude rješena na pravi način, mogla usporiti ili čak promijeniti veliki napredak koji je učinjen na Zapadnom Balkanu, misleći na proglašenje nezavisnosti Kosova.


Inače Samitu AU, koji se medju ostalim bavi i izbornom krizom u Zimbabveu, prisustvuje i predsjednik te zemlje Robert Mugabe, koji je nakon pobjede u drugom krugu juče položio zakletvu na funkciju predsjednika. Posmatrački tim AU danas je saopštio da drugi krug predsjedničkih izbora u Zimbabveu nije ispunio standarde.

  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG