Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Paralele između Zimbabvea i Srbije


Pocijepani plakati opozicionog Pokreta za demokratske promjene Morgana Tsvangiraija, koji se zbog prijetnji režima Roberta Mugabea povukao iz izborne utrke.

Britanski dnevnici najviše su pažnje za vikend posvetili situaciji u Zimbabveu. The Guardian navodi kako Scenarij u Zimbabveu 2008. izgleda veoma slično onome iz Beograda 2000. godine.

The Guardian je u subotu pozvao Afričku uniju da se oštro suprotstavi Mugabeu na svome predstojećem samitu koji počinje u Egiptu u ponedjeljak.

Istovremeno, kolumnist ovog lista Jonathan Steele navodi da bi stanovnici Zimbabvea radi vlastite budućnosti morali biti pragmatični i izvući pouke iz "srpskog modela" kojim je s vlasti skinut Slobodan Milošević. Koliko god da je snažna retorika Zapada i oštre osude Mugabeova režima, to neće dovesti do pada diktatora, smatra Steele. Ali, postoji način da se to izvede - mirna tranzicija vlasti u ruke opozicije, tokom koje bi ljudima oko Mugabea, iako su mnogi među njima odgovorni za nasilje i progone opozicijskih pristalica, bila garantirana osobna sigurnost.

Vlada nacionalnog jedinstva, na koju bi opozicija vjerovatno pristala, omogućila bi nekima iz Mugabeova okruženja da se "promijene" i tako ostanu u strukturama vlasti, dok bi se neki od njih mogli ponosno povući i sačuvati glavu na ramenima.

Scenarij u Zimbabveu 2008. izgleda veoma slično onome iz Beograda 2000. godine, navodi Steele, uključujući izborni poraz, državnu izbornu komisiju koja tvrdi da poraza nema, drugi kruga izbora i tako dalje. "Još jedino fale buldožeri pred parlamentom", dodaje on.

Međutim, najteži zadatak koji čeka dvije strane u Zimbabveu jeste prijenos vlasti putem zakulisnih pregovora, koje je tadašnji lider opozicije u Srbiji Vojislav Koštunica vodio s Miloševićevim "bezbjednjacima"; kada im je obećana lična sigurnost, diktator se predao, navodi Steele.

"Dati slobodu ubicama je bolna i teška odluka, ali u slučaju kada činjenica da nekoliko bitangi slobodno šeta ulicama znači promjene u zemlji i bolji život za milione stanovnika te zemlje, to nije previsoka cijena koju treba platiti", ocjenjuje on.

Slobodana Miloševića, navodi Steele, na kraju nisu s vlasti oborile ni sankcije UN-a ni bombardiranje NATO-a, već ljudi iz njegova neposrednog okruženja koji su shvatili da je lakše žrtvovati šefa nego sebe. "Mnogi se u Zimbabveu danas vjerovatno bave sličnim kalkulacijama", zaključuje on.

The Independent se ovoj temi posvetio iz "domaćeg ugla". List naime tvrdi da agenti zimbabveanske državne sigurnosti u Londonu maltretiraju disidente porijeklom iz te zemlje koji žive u egzilu u Velikoj Britaniji.

Independent tvrdi da su među metodima koje agenti koriste praćenje i prijetnje, kao i lažne tvrdnje da su otkazane ili prekinute tribine posvećene situaciji u Zimbabveu. List prenosi tvrdnje službenika britanskih tajnih službi, koji uglavnom tvrde da je kampanja zimbabveanskih agenata odnedavno dobila na intenzitetu kako bi se protivnici predsjednika Roberta Mugabea što djelotvornije ušutkali.
XS
SM
MD
LG