Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Različiti stavovi SAD i Rusije o zatvaranju OHR-a


Charles English

Određivanje datuma za zatvaranje Ureda visokoga predstavnika u Bosni i Hercegovini suprotno je usvojenim stavovima Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) iz februara 2008. - da zatvaranje OHR-a treba biti zasnovano na rezultatima, kazao je danas u Mostaru američki ambasador u BiH Charles English.

English je komentirao izjavu premijera Republike Srpske Milorada Dodika da su zaključci, izneseni u kominikeu sa posljednje sjednice PIC-a, pokušaj da se osiguraju novi uslovi za opstanak i dalje proširivanje OHR-a navodeći da odluke PIC-a ne predstavljaju "apsolutno ništa novo". Podsjetivši na odluke Vijeća za implementaciju mira da će se zatvaranje OHR-a bazirati na rezlutatima a ne vremenskim okvirima, američki ambasador je o ispunjavanju uslova izjavio:


„Jedan od dva uslova je u potpunosti zadovoljen, a to je potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Ipak, postoji i drugi uslov koji se odnosi na političku sitaciju u BiH. I svi koji su govorili na zasjedanju složili su se kako se mora vrlo pažljivo pratiti i razmatrati politička situacija u BiH u vezi sa odlukom o zatvaranju OHR-a.“


Ambasador English je, odgovarajući na pitanje o tome zašto je predstavnik Ruske Federacije izdvojio mišljenje sa sjednice PIC-a, kazao da je predstavnik Ruske Fedreacije tražio preciziranje datuma za gašenje OHR-a, što ostale članice nisu prihvatile:


“Predstavnik Ruske Federacije na sjednici PIC-a u februaru složio se sa kominikeom koji je sadržavao pet ciljeva i dva uslova za zatvaranje OHR-a i stoga stav ruskog predstavnika na posljednjoj sjednici PIC-a nije bio konzistentan s onim što je prije bilo dogovoreno. Smatram da pristanak Ruske Federacije o prihvaćanju pet ciljeva i dva uvjeta za zatvaranje OHR-a još uvijek stoji".


English je objasnio kako su se svi članovi PIC-a u februaru usaglasile da su praćenje nacionalne retorike i karaktera te retorike jedan od načina na koji se može doznati da li se stabilizirala politička situaacija u BiH:


„I sasavim je prirodno da Vijeće za implementacju mira gleda na pokušaje da se podrivaju država i državne institucije kao na nešto što ima negativan utjecaj na političku situaciju u BiH. Na isti način se gleda na zapaljive izjave koje su, također, prijetnja stabilnosti.“


Američki ambasador, međutim, nije želio konkretizirati tko je odgovoran za političku nestabilnost.

Inače, američki ambasador Charles English danas je u Mostaru svečano otvorio nove prostorije Ambasade SAD-a u BiH.


Istovremeno, Ambasada Ruske Federacije u BiH objavila je saopštenje Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije u kojem se navodi:

„Stalna tendencija ka stabilizaciji situacije u BiH omogućavala je da se već u ovoj fazi donese definitivna odluka o zatvaranju OHR -a koja je u potpunom skladu sa ranije formulisanim stavom Upravnog odbora PIC-a. Uprkos tome, naši partneri nastavljaju vještačko odlaganje ovog procesa, očuvanje mogućnosti i daljeg korištenja posebnih ovlaštenja visokog predstavnika za vršenje pritisaka na entitete i proizvoljno prekrajanje Dejtonskog ustava.Smatramo da je neophodno dosljedno realizovati strategiju zatvaranja Kancelarije visokog predstvnika i što bržu predaju odgovornosti za budućnost BiH. Očekujemo da će odluka o transformaciji OHR-a biti donesena u što skorije vijeme.“

  • 16x9 Image

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG