Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pjesma Mediterana u Budvi


Budva

U Budvi počinje trodnevni muzički festival "Pjesma Mediterana" čije će zaštitno lice biti hrvatski voditelj Oliver Mlakar. Iako se finansira iz gradske kase, organizator ovog, kao i svih drugih festivala u gradu, je privatna firma koja je posao dobila bez tendera. O tome zašto se ne zna koliko će festival koštati, i hoće li se zahvaljujući dubrovačkom gosparu – umjetničkom direktoru Festivala Đelu Jusiću - Budva vratiti Meditaranu?

Budvanska opština važi za najizdašniju u Crnoj Gori kada treba zahvatiti iz gradske kase i presuti u festivalske troškove. Za najnoviji muzički festival izdvojeno je oko 100.000 eura, ali se konačne cifre kriju iza takozvanih autorskih ugovora, kaže izvršni producent Aleksandar Armenko:

"Opština Budva zajedno sa turističkom organizacijom daje 90.000 eura za taj festival i možete pretpostaviti da to nijesu neka velika sredstva za ovoliki festival.Sama bina košta dosta para, pa koncert Hulija Iglesijasa, Severine, pa imamo modnu reviju, a sve to košta. U pregovorima smo i sa "Miraks grupom". Moguće je, to jeste, vjerovatno da će oni učestvovati u nekom dijelu sponzorstva, ali ne nešto značajno. Neće biti generalni sponzori".

Na nedavnom susretu organizatora Pjesme Mediterana sa novinarima nije dobijen ni odgovorna pitanje zašto je program svih ljetnjih festivala koje finansira gradski budžet dodijeljen jednoj privatnoj firmi. Aleksandar Armenko objašnjava zašto je to urađeno i bez tendera:

"Mi smo napravili program 'Budvansko ljeto', napravili smo program 'Pjesma Mediterana', osmislili smo to kao umjetničko djelo. Dali smo program Turističkoj organzaciji, Upravnom odboru se svidio program i počela je procedura javnih nabavki i u tom dijelu apsolutno nema dilema. Nije bio tender jer imate po zakonu da se kod umjetničkih djela skraćuje procedura kod javnih nabavki».

A uoči početka Pjesme Mediterana uobičajeno medijsko žutilo. Evo kako je umjetnički direktor Đelo Jusić odgovorio na novinarsku primjedbu da je za voditelja odabran Oliver Mlakar u osmoj deceniji života:

"Mene čudi gosparu da ste vi vršnjak od Mlakara, imate nešto protiv njega. Nama treba dobar voditelj, a ne stariji ili mlađi voditelj".

Dubrovački gospar najavljuje da bi budvanski Festival trebalo ove godine da se vrati svom izvorištu - Mediteranu:

"Moje insistiranje je bilo da to bude zaista mediteranski zvuk, da bude živi, veliki orkestra pa neka se pjevači "prže na vatri ko će bolje pjevati»

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG