Dostupni linkovi

Čelnici EU i Rusije za jačanje saradnje


Samit EU - Rusija održava se u sibirskom gradu Khanty-Mansiysk.
Samit EU - Rusija održava se u sibirskom gradu Khanty-Mansiysk.

Lideri Evropske unije sastali su se danas s ruskim predsjednikom Dmitrij Medvedevom u sibirskom gradu Hanti Mansijski, na početku samita izraženo je opredjeljenje za jaču medjusobnu saradnju u okviru novog strateškog sporazuma.

"Rusija se trudi da s EU koordinira napore kako bi zajednički odgovorili na nove izazove i prijetnje", izjavio je danas ruski predsjednik Dmitrij Medvjedjev na otvaranju zvaničnog dijela 21. redovnog polugodišnjeg samita Rusija - EU u Hanti-Mansijsku.

Ovaj je sibirski grad, prvi u Rusiji po eksploataciji nafte, izabran je zarad simbolike. Zbog, kako je to rekao ruski predsjednik "povećanih energetskih problema, koji će biti i glavna tema današnjeg susreta". Iako je Medvedev pokušao pojasniti da se, prije osam mjeseci kad su pozivnice poslane evropskim liderima, nije znalo koliko će nafta poskupjeti, ipak se niko ne može oteti utisku da i tim, simboličnim gestom, Moskva jasno stavlja do znanja kolika je politička moć energenata kojih Rusija ima u izobilju.


Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso izrazio je zabrinutost zbog visokih cijena energenata, čiji je tradicionalni isporučilac upravo Rusija. "Visoke cijene mogu pogoršati situaciju izmedju dvije zemlje, ali su našu ekonomski odnosi uglavnom zdravi", kazao je Barroso.


Ruski predsjednik izrazio je zadovoljstvo zbog prevazilaženja razlika unutar Evrope i odobravanja početka pregovora o zaključivanju novog dugoročnog sporazuma o saradnji s Rusijom. On je posebno naglasio očekivanja da će razgovori biti otvoreni i da će uzajamni odnosi, nakon sibirskih susreta dobiti novi impuls.


Gosti iz EU pokazali su veliko interesiranje prema inicijativi ruskog predsjednika o razradi novog sporazuma o evropskoj sigurnosti i interesirali se za ocjenu Medvjedjeva o sigurnosti u Evropi.

XS
SM
MD
LG