Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zagreb Pride uz potporu vlasti


Croatia - Zagreb Pride, undated

Ove subote će središtem glavnog grada Hrvatske po sedmi puta proći povorka ponosa - Zagreb Pride, u organizaciji petnaestak udruga koje okupljaju gay i lezbijske aktiviste u Hrvatskoj. Ove je godine slogan Pridea - Imaš hrabrost!

Najviše sudionika do sada i najveća potpora civilnog društva do sada - to su dvije karakteristike ovogodišnjeg Zagreb Pridea, koji se od danas zahuktava na nekoliko lokacija u Zagrebu, a kulminirat će u subotu povorkom ponosa centrom grada. Jedan od organizatora Pridea, Marko Jurčić:


"Slogan pod kojim se Pride održava zove se - Imaš hrabrosti. On je direktno upućen gay-ovima i lezbijkama, kao i ostalim seksualnim i spolnim manjinama. Zagreb ih želi osnažiti i pokazati svima onima koji žive u Hrvatskoj da nisu sami i da u snazi zajedništva, što je jedna od glavnih poruka, mogu se iskazati u svojim obiteljima i među svojim prijateljima. Na neki način hrabrost proizlazi iz same te zajednice i našeg zajedništva na Pride-u i nakon njega."


I ove će godine u povorci sudjelovati pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Gordana Lukač - Koritnik, jedna od rijetkih osoba iz vlasti i politike koja je zbog svog zalaganja za ljudska prava dobila nedavno i batine:


"Mislim da im treba dati podršku jer je to jedan skup na kojem se poziva na toleranciju, na nenasilje, na zabranu diskriminacije i jednostavno je to nešto što trebaju podržati svi koji misle da ljudska prava nešto znače. S druge strane želim time pokazati da bi zapravo bilo puno bolje da nema toliko policije, već da ima puno više građana i građanski. Tek onda bi to bilo puno uspjelije. Nemam ni jednog jedinog razloga zbog čega tamo ne bi bila, a to nema veze samo sa poslom."


Regionalna dimenzija bit će i ove godine zastupljena jer zagrebački i ljubljanski Pride-ovi jedini imaju kontinuitet, a nastali su na temelju beogradskog Pridea, koji je krvavo i nasilno prekinut, podsjeća Jurčić:


"U znak solidarnosti i međusobne podrške Zagreb Pride će uvijek toplo i vrlo rado dočekati goste iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Nadamo se da će se sljedeće godine dogoditi i Sarajevo Pride jer je jedan od naših dugoročnih ciljeva da Zagreb Pride podstiče i osnažuje ljude u Srbiji i Bosni i Hercegovini, da se odluče na organiziranje vlastitih Pride-ova. Ove godine očekujem dvadesetak sudionika i sudionica iz Srbije, četiri sa Kosova, nekoliko iz Makedonije i desetak iz Bosne i Hercegovine."


Organizatori gay i lezbijskog festivala Queer Zagreb ponudili su javnoj televiziji da u vrijeme Zagreb Pridea emitira poseban spot, kao dio šire kampanje borbe protiv nasilja nad homoseksualnim osobama. Na HTV-u su to odbili, s obrazloženjem da bi scena eksplicitnog ljubljenja dvojice muškaraca u spotu samo pojačala to nasilje, kaže umjetnički direktor Queer Zagreba, Zvonimir Dobrović:


"Razočarani smo odlukom uprave Televizije. Po nama ona pokazuje jedno duboko nerazumijevanje cijele ove priče i lokalne situacije homoseksualnih osoba, koje su konstantno izložene nasilju, od verbalnog do fizičkog. Smatramo da takva situacija zaista treba jednu širu kampanju, jednu promišljenu kampanju koju će podržati i nacionalna televizija."


Prošle je godine jedna psihički poremećena osoba pokušala baciti Molotovljev koktel na sudionike Zagreb Pridea, a policija se, po ocjeni organizatora, ponašala inertno. Da se to ove godine ne ponovi, koordinatorica lezbijske grupe "Kontra", Sanja Juras, je - kako nas je nakon sastanka izvijestila - pred ovogodišnji Pride otišla u Bruxelles i dobila potporu Europskog parlamenta.


"Intergrupa za lezbijska i gay prava Evropskog parlamenta je grupa zastupnika u Evropskom Parlamentu. Poslali su pismo medijima u kojem osuđuju nasilje koje je bilo prošle godine na Zagreb Pride-u, a policiju upozoravaju da ne smije ponoviti loše postupanje koje je bilo prošle godine."


Pride je i ove godine pismom potpore i solidarnosti podržao predsjednik Republike Hrvatske, Stipe Mesić. Ove je godine potpora civilnog društva najsnažnija do sada - više od 80 nevladinih udruga iz zemlje i Europe, a u subotu će u povorci sudjelovati i predsjednica Kluba zastupnika oporbene Hrvatske narodne stranke, Vesna Pusić, i zastupnica oporbenih Socijaldemokrata, Mirela Holy.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG