Dostupni linkovi

Biometrijski pasoši tek posle leta


Najave pojedinih političara da će izrada biometrijskih pasoša početi u aprilu i da će građani Srbije nove putne isprave dobiti pre leta nisu se obistinile, što je bio razlog za nove optužbe na srpskoj političkoj sceni. Glavnog krivca za kašnjenje potpredsednik Vlade Božidar Đelić vidi u guverneru Narodne banke Srbije Radovanu Jelašiću, dok iz Zavoda za izradu novčanica poručuju da su takva očekivanja bila nerealna. Koliko će se kašnjenje u izradi pasoša odraziti na planirani ulazak Srbije na belu šengensku listu?

Iako je prvobitno bilo najavljeno da će izdavanje novih biometrijskih pasoša za državljane Srbije početi tokom aprila, to se nije dogodilo i prema našim saznanjima sigurno neće početi pre jula, a možda i septembra. Za kašnjenje u procesu izdavanja putnih isprava potpredsednik Vlade Božidar Đelić optužuje guvernera Narodne banke Srbije Radovana Jelašića. Od trojnog sastanka sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i Zavoda za izradu novčanica, Đelić očekuje precizne informacije o tome kada će građani dobiti nove pasoše, i dalje verujući da će to biti najkasnije za desetak dana, odnosno pre sezone godišnjih odmora:

"Sve ovo je dovoljno dugo trajalo i vreme da svako preuzme svoj deo odgovornosti i ukoliko veoma brzo ne dođe do izdavanja, mislim da će to morati da proizvede određene posledice. Za mene, početak jula je pravi momenat da taj proces počne i veoma je važno da naši građani pre njihovih godišnjih odmora dobiju novi pasoš."

Izdavanje novih biometrijskih pasoša, međutim, nije moguće pre polovine jula, i to pod idealnim okolnostima. Mnogo realniji rok je septembar mesec.

Direktor Zavoda za izradu novčanica Ljubiša Vuletić tvrdi da je zavod tek 17. januara ove godine dobio konačnu specifikaciju izgleda pasoša, kao i da je minimalan rok za izradu takvog dokumenta devet meseci, tako da su očekivanja političara u ovom trenutku nerealna:

"Još uvek nismo dobili sve neophodne repromaterijale da bismo započeli masovnu proizvodnju. Nedostaju nam polikarbonati, koji treba da se naprave u inostranstvu kako bismo prevazišli nedostatak celokupne opreme ovde."


Do zastoja u ovom procesu došlo je u februaru i martu, pri nabavci materijala iz zemalja Zapadne Evrope i Amerike, čemu je doprinela nestabilna politička situacija i paljenje stranih ambasada u Beogradu, nakon proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije. Ljubiša Vuletić:

"Pošto su izgubljena tri meseca zbog demonstracija, zbog problema sa finansiranjem itd., pomerite ovaj rok, 20. maj, tri meseca dalje. Kada smo to rekli našim političarima, da će pasoše dobiti na jesen, rečeno nam je da je to neprihvatljivo i da pasoši moraju biti gotovi 20. aprila."


I Vladimir Petronijević iz nevladine organizacije Grupa 484 veruje da je realno da Srbija počne sa izdavanjem novih pasoša tek u septembru. Izdavanje novih biometrijskih pasoša je, inače, jedan od glavnih uslova za dolazak Srbije na belu šengensku listu, što bi se, takođe, prema najavama političara moglo dogoditi krajem ove ili početkom sledeće godine. Osvrćući se na najnovije nesporazume i međusobna optuživanja u vrhu vlasti, Vladimir Petronijević kaže:

"Da li je tu zapravo reč o nekoj vrsti opstrukcije ili nedovoljne angažovanosti, to ne mogu reći, ali znam da je za to potrebno vreme. Još kod usvajanja Zakona o putnim ispravama smo ukazivali predstavnicima vlasti da je nerealan rok da sve putne isprave budu zamenjene do kraja godine, čak i ako se u aprilu sve stavi u funkciju i bude u najboljem redu. Govorilo se o julu, a neko pominje čak i septembar. Dakle, ulazimo u problem jer je zakonom određeno da putne isprave moraju biti zamenjene do kraja godine, a to očigledno neće biti moguće."

XS
SM
MD
LG