Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Američko otvaranje prema Iranu


Američki predsjednik George W. Bush i predsjednik Irana Mahmud Ahmadinejad

Uporedo s često “vrućom retorikom” narelaciji Washington-Teheran, posljednjih je dana sve više naznaka da obje strane žele otvoriti i alternativne načine za uspostavu komunikacija i boljeg razumjevanja. Američki mediji tvrde da najviši dužnosnici administracije u Washingtonu razmatraju mogućnost otvaranja diplomatskog predstavništva u Iranu.

Bushova administracija razmatra otvaranje diplomatske ispostave u Iranu što bi na dramatičan način označilo službeni povratak SAD-a u tu zemlju, gotovo 30 godina nakon zauzimanja američkog veleposlanstva u Teheranu i prekida odnosa dviju zemalja.

"Čak i dok prijeti iranskom režimu novim paketom sankcija i mogućom vojnom akcijom zbog njegovog nuklearnog programa, američka administracija bavi se idejom otvaranja ureda za interese SAD-a u Teheranu, istovjetnog onome kakav State Department ima u Havani", izjavilo je više američkih diplomatskih i političkih dužnosnika za Associated Press (AP).

"Poput onoga u komunističkoj Kubi, ured za zastupanje interesa, de facto veleposlanstvo, u Teheranu omogućio bi prisutnost SAD-a na terenu i izravnu komunikaciju sa studentima, disidentima i drugima bez odobrenja vlade. Ured bi mogao izdavati vize i služiti kao američki kulturni centar", navode isti izvori, pod uvjetom da ostanu neimenovani, jer se o tom pitanju još raspravlja.

SAD sada nema diplomatskog prisustva u Iranu i oslanja se na švicarsko veleposlanstvo u Teheranu koje služi kao "zaštitna sila", u terminologiji diplomacije.

Švicarsko veleposlanstvo prenosi poruke Washingtona iranskom Ministarstvu vanjskih poslova i rješava konzularna pitanja državljana SAD-a u Iranu. SAD sada ima mali ured u Dubaiju koji rješava pitanja viza za Irance, no dužnosnici kažu da je teško dostupan.

Koncept interesnog ureda je stara ideja koju je oživjela mala skupina diplomata i političkih dužnosnika, uz "blagoslov" državne tajnice Condoleezze Rice, navodi AP, ističući da je ona odbila potvrditi ili opovrgnuti tu informaciju.

No i bez da joj je postavljeno pitanje, Rice je tokom jučerašnjeg posjeta Njemačkoj rekla novinarima kako SAD želi da više Iranaca posjećuje SAD i da sadašnje rješenje s Dubaijem nije zadovoljavajuće.

"Znamo da je Irancima nekada teško doći u Dubai. Mi želimo da više Iranaca posjećuje SAD", rekla je američka državna tajnica. Njoj bliski izvori tvrde da se osobno zainteresirala za ovu ideju zatražila od suradnika analizu održivosti i posljedica takvog koraka.

Iran godinama ima svoj ured za zastupanje interesa u Washingtonu, koji rješava zahtjeve za vize i prati zbivanja u Americi. No, SAD je odbijao imati bilo kakvo diplomatsko prisutvo u Teheranu od islamske revolucije 1979. i krize s taocima u zauzetom veleposlanstvu SAD-a koja je trajala gotovo 15 mjeseci.

Američki dužnosnici ocjenjuju kako će Iran teško SAD-u uskratiti dozvolu za recipročno prisustvo u Teheranu, budući je načelo reciprociteta temeljni instrument u diplomatskim odnosim među državama.

Na pitanje o mogućnosti otvaranja takvog ureda SAD-a u Teheranu, glasnogovornik State Departmenta Tom Casey je rekao da nije upoznat s takvim planovima, ali da je to nešto o čemu se može odlučivati u bliskoj budućnosti.

XS
SM
MD
LG