Dostupni linkovi

Ne postoji vanjska politika BiH


Hajrudin Somun
Hajrudin Somun

Bosna i Hercegovina zbog svog državnog uređenja ne može imati vanjskopolitičku strategiju, a nova generacija diplomata ne uspijeva se oteti diktatu stranaka koje su ih dovele na pozicije, ocjenjuje u intervjuu za RSE bivši diplomata, bh. ambasador u Turskoj i Maleziji Hajrudin Somun.

RSE: Šta je problem vanjske politike BiH? Zašto se ne možemo organizovati?

Somun: Odgovor je težak, ali može biti veoma jednostavan - zato što ne postoji vanjska politika BiH. Sve ovo što se događa i o čemu vi pričate, sve ove afere su rezultat nedostatka osnovne strukture i strategije vanjske politike BiH. Vanjskoj politici da bi bila uspješna potreban je zakon, potrebna je strategija, potrebni su ciljevi, prioriteti. A to u nas u slučaju BiH nije moguće upravo zbog strukture same države BiH koja je takva da ne omogućava Bosni i Hercegovini da se pojavi na međunarodnoj sceni kao valjan partner bilo kojoj drugoj državi.

RSE: Vi ste i predavač historije diplomatije. Kakva su iskustva drugih zemalja?

Somun: Znate šta, ima se mnogo štošta zamjeriti i kritikovati našoj vanjskoj politici i ponašanju ljudi koji nas predstavljaju u svijetu, bilo da su političari, bilo da su parlamentarci, bilo da su diplomate. Međutim, ipak je ovakva kakva je vanjska politika i diplomatija BiH u proteklih petnaestak godina postigla neke uspjehe. Imala je periode kad je bila uvažavana i od međunarodne zajednice kao najuspješnija institucija u BiH. Imala je sjajne trenutke u početku rata u Ujedinjenim nacijama. Ima sada i jednu mladu generaciju diplomata koji nastoje da se otmu diktatu političke oligarhije i stranaka koje su ih naimenovale na te pozicije. Međutim, oni su ipak još sputani, prvo, opredjeljenju koje moraju da sprovode u svom poslu koje im diktiraju političke stranke; s drugo, u nedostatku strategije ne mogu da se snađu jer nemaju pred sobom prioritete, ciljeve i politiku kakvu imaju druge države. Međutim, i druge države u regionu, pa i u Evropi, koje imaju strategiju griješe. Vidite, Slovenija upravo će sad završiti svoj mandat kao predsjedavajuća EU, ali je na bih rekao da će Slovenija dobiti prolaznu ocjenu upravo zbog ponašanja i nekih nepromišljenih poteza njihovog ministra vanjskih polova i njihove diplomatije, a Slovenija je zaista sređena zemlja - kao kutijica, kao ona muzička kutijica, znate. I oni su u vanjskoj politici npr. sve kadrove iz bivše Jugoslavije angažovali i sve su postavili za ambasadore, za diplomate, za službenike u vanjskoj politici.“

RSE: Jednom ste izjavili da BiH nema vanjsku politiku, već da ima tri vanjske politike.

Somun: Tako je - dvije, tri, najmanje dvije, tri. Vanjsku politiku, ustvari, kreira i donosi Predsjedništvo BiH, kao što i u drugim državam se ona kreira oko šefa države. Kod nas šef države ima tri člana i svaki od njih ima svoju vanjsku politiku. I sad, veoma je teško instituciji koja treba da sprovodi politiku da se snađe u takvoj situaciji - ako jedan član Predsjedništva negdje u svijetu nešto kaže što uopšte ranije nije usaglašeno sa Ministarstvom vanjskih poslova ili sa drugim institucijama. I zbog toga dolazi do ovih iskakanja, pa i afera.

XS
SM
MD
LG