Dostupni linkovi

The Police u Beogradu


U okviru oproštajne svetske turneje, koja bi trebalo da bude okončana 7. avgusta koncertom u njujorškom Medison skver gardenu, legendarni britanski rok sastav The Police nastupa večeras u Beogradu. Interesovanje za ovaj muzički događaj je ogromno, uprkos izuzetno visokoj temperaturi izmerenoj danas u ovom gradu.

Stjuart Koplend, Endi Samers i, naravno, Sting, jedan od najvažnijih stvaralaca savremene popularne kulture, ponovo okupljeni pod firmom The Police ugradili su Beograd u završnicu svoje svetske turneje, kojom obeležavaju tri decenije postojanja i stavljaju tačku na jednu od uspešnijih karijera svetskog rock and rolla. Plato na Ušću ponovo donosi atmosferu velikog muzičkog događaja, neodoljivo podsećajući na prošlogodišnji spektakl legendarnih Rolling Stones.


Raka Marić, prvi čovek Music star production, organizatora koncerta:

"Grupa
The Police je donela jedan specijalan razglas ogromne snage od 400 kilovata i ogromni video bim dužine 25 metara sa 11.5 metara tako da će posetioci sa svake tačke na Ušću moći da vide šta se dešava na bini. Takođe, i rasveta će biti fenomenalna. Ušće je sigurno jedan od najvećih prostora ne samo u Evropi nego i u svetu – to su nam rekli i članovi grupe i njihov menadžment."

U vremenu kada je svetom zavladao pank pokret, grupa The Police je svojim jedinstvenim senzibilitetom uspešno objedinila tradicionalne forme na kojima počiva njihov muzički izraz i žestoku sviračku energiju koju je donosio novi talas. Bila je to formula prihvatljiva za obe strane podeljenog muzičkog ukusa. Rok kritičar i publicista Petar Popović grupu The Police doživljava kao izuzetno važan sastav za period u kojem su delovali, ali i:

"Verovatno i najinteresantniji, poslednji, veliki rok trio."


Petar Popović smatra da su The Police uradili veliku civilizacijsku stvar, jer su crnu rege muziku koja je krajem sedamdesetih bila interesantna i provokativna u Evropi, preveli na jezik belog rock and roll-a:

"I zajedno sa Clash uradili mnogo na popularizaciji što je rezultiralo ogromnim uplivom rege muzike, a samim tim i verzije koju je Police zastupao na najvažnijem tržištu te vrste - na američkom tržištu muzike. Kasnije, to je rezultiralo prodajom, koliko sam shvatio, preko 50 miliona ploča širom sveta."

Bez obzira na izuzetno visoku temperaturu u Beogradu, simpatizeri grupe The Police već su od ranih popodnevnih sati okupirali prostor na Ušću, očekujući pravi spektakl:


"Na Ušću je 39 stepeni, ali će to zaista biti spektakl. Ova turneja grupe The Police je momentalno najposećenija turneja u istoriji rock and roll-a."
XS
SM
MD
LG