Dostupni linkovi

Istraga o deportacijama uskoro završava


Autor: Srđan Janković

Istražni sudija Radomir Ivanović do kraja sedmice završiće istragu o deportaciji bosanskih izbjeglica iz Crne Gore. Radiju Slobodna Evropa potvrđeno je da su kao svjedoci u subotu saslušani premijer Milo Đukanović i potpredsjednik DPS-a Svetozar Marović. Saslušanju, međutim, nijesu prisustvovali branioci optuženih pošto nijesu ni pozvani.

Istražni sudija Radomir Ivanović potvrdio je da su u subotu u okviru istrage o deportaciji Bošnjaka muslimana '92. godine saslušani premijer Milo Đukanović i potpredsjednik Demokratske partije socijalista Svetozar Marović. Ne želeći da govori o detaljima njihovog iskaza Ivanović je rekao da će u narednih nekoliko dana, odnosno do kraja sedmice, biti obavljena sva saslušanja i time najvjerovatnije biti okončan istražni postupak. Prema pisanju podgoričkog "Dan"-a premijer Đukanović je izjavio pred istražnim sudijom da crnogorski državni vrh nije imao bilo kakva saznanja o deportacijama, te da su one zaustavljene kada je državni vrh saznao za njih. I Svetozar Marović je saopštio da zločini koji su počinjeni '92. godine nemaju veze sa Crnom Gorom, već da su to učinile snage u Bosni i Hercegovini i naglasio da Bošnjake niko nije poslao u smrt niti da je o tome bilo primisli. Ovom saslušanju nijesu prisustvovali branioci okrivljenih, a kako je saopštio advokat Đorđije Ulićević istražni sudija je imao obavezu da obavijesti branioce o saslušanju Đukanovića i Marovića. Za advokata Ulićevića u Višem sudu se obavljao privatni razgovor između svjedoka i istražnog sudije:

"To je u suprotnosti sa zakonom i grubo kršenje Zakona o krivičnom postupku jer je istražni sudija blagovremeno sve branioce obavijestio o danima i času kada će sprovoditi istražne radnje, tako da je bio dužan da u subotu kaže Đukanoviću i Maroviću - Gospodo, hvala vam što ste došli, ali ja ne mogu danas vas saslušavati u svojstvu svjedoka dok ne obavijestim okrivljene i njihove branioce jer oni po zakonu moraju, ako žele prisustovati vašem ispitivanju i postavljati vam pitanja -. Međutim, istražni sudija to nije uradio, tako da su oni vodili na neki način privatan razgovor koji će dobiti zvaničnu formu."

Advokati odbrane nemaju mehanizam za upućivanje prigovora što je saslušanje obavljeno bez njihovog prisustva, osim eventualno upućivanje predsjedniku Vrhovnog suda prigovor na ponašanje istražnog sudije, kaže Ulićević:

"Ruku na srce, do tog dana je veoma korektno i profesionalno vodio istražni postupak, ali iz kojih razloga je toga dana grubo prekršio zakon meni nije poznato. Naravno, ja neću, a nadam se ni moje kolege, pisati nikakve prigovore jer je najvjerovatnije njemu naložila predsjednica Vrhovnog suda - Gospodine Ivanoviću, u subotu ćeš imati goste, budi u sudu, doći ćeš da im uzmeš isljednički iskaz -. To je moja pretpostavka."

Podsjetimo: osumnjičeni u ovom postupku su bivši pomoćnik ministra Unutrašnjih poslova Milisav Marković, nekadašnji načelnik Centra bezbjednosti Herceg Novi Milorad Ivanović, Duško Bakrač, operativac tadašnje Državne bezbjednosti, komandir policije Milorad Šljivančanin i načelnik Centra bezbjednosti u Baru Branko Bujić. U zahtjevu za sprovođenje istrage se navodi da je Milisav Marković tokom maja '92. godine navodno naredio svim centrima i odjeljenjima bezbjednosti u Crnoj Gori da postupe po zahtjevu MUP-a Republike Srpske da deportuju sva lica iz Bosne i Hercegovine koja borave u Crnoj Gori. Epilog je da je 83 izbjeglih i vraćenih u Bosnu i Hercegovinu likvidirano. Svi osumnjičeni su tokom saslušanja u istrazi negirali bilo kakvu vezu sa zločinom. Istražni sudija je do sada saslušao niz svjedoka, odnosno državnih funkcionera i službenika iz tog perioda, bivšeg predsjednika Momira Bulatovića, funkcionera Socijalističke narodne partije Srđu Božovića, nekadašnje policijske funkcionere Boška Bojevića i Nikolu Pejakovića i druge.

XS
SM
MD
LG