Dostupni linkovi

Rast cijena nafte teško je zaustaviti


Španjolski vozači kamiona su 9. lipnja blokirali granicu, tražeći pomoć vlade zbog enormnog rasta cijena goriva.
Španjolski vozači kamiona su 9. lipnja blokirali granicu, tražeći pomoć vlade zbog enormnog rasta cijena goriva.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice krenula je na novu diplomatsku turneju koja obuhvaća Njemačku, Kinu, Japan i Južnu Koreju. Iako će se teme njenih razgovora kretati u rasponu od bliskoistočnog mirovnog procesa do summita G-8 idućega mjeseca, ipak u središtu pažnje biti će što učiniti sa sve višim cijenama nafte.

Grupa najrazvijenijih zemalja svijeta sa summita u Kyotu idućega mjeseca morat će se pozabaviti cijenama nafte. U ponedjeljak je barel skočio na skoro 140 dolara, što je dvostruko više nego prije godinu dana a malo je naznaka da bi u skorije vrijeme cijena mogla biti niža. Posljednji rast cijene dogodio se usprkos novom obećanju Saudijske Arabije da će povećati proizvodnju za 300 tisuća barela dnevno.

Mnogi promatrači ističu da to povećanje proizvodnje ide u susret sve većoj potražnji, ali i sve većoj ovisnosti o nafti. To je i te kako jasno SAD, Britaniji, Kanadi, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Japanu i Rusiji, smatra Steve Kretzman, osnivač i izvršni direktor organizacije koja se bori za alternativne izvore energije.

"Malo je toga što G-8 mogu učiniti oko cijena nafte. No, ono što mogu učiniti je da pošalju jasan signal da su spremni smanjiti ovisnost o nafti i reducirati njenu potrošnju. To posebno uključuje ukidanje subvencija za naftu i ugljen, o čemu će se također raspravljati."

No, sigurno je da je liderima osam najrazvijenijih zemalja svijeta teško i njihovim građanima objasniti da je došlo vrijeme kada treba razmišljati o alternativnim izvorima energije, o smanjenju ovisnosti o nafti, jer samo to bi dugoročnije moglo utjecati na cijenu nafte. Naime, nije lako shvatiti da se ne radi o trenutačnom rastu cijena i da se stvari neće opet vratiti na neka prethodna vremena. Postoje neke nedoumice i oko toga sa kolikim zapravo rezervama nafte raspolažu svjetski proizvođači. Kretzman smatra da Rusija već proizvodi do ruba izdržljivosti, a nepoznanica je kolike su rezerve najvećeg svjetskog proizvođača Saudijske Arabije.

Sve u svemu, tržište nafte prilično je nesigurno, smatra i Ray Carbone, trgovac naftom:

"Moje su procjene da će cijene i dalje rasti, ali tržište je osjetljivo na sve promjene, od vrijednosti dolara, prilika u Nigeriji, retorici na relaciji Izrael i Iran, jer bilo kakva i najava vojne akcije mogla bi tržište zaljuljati prvenstveno zbog iranskog nuklearnog programa."

Istodobno u raznim dijelovima svijeta prosvjedi zbog cijena nafte. Najnoviji je onaj u Indoneziji gdje su se demonstranti sukobili s policijom ispred zgrade parlamenta u Jakarti, te porazbijali prozore na skupšitini.

XS
SM
MD
LG