Dostupni linkovi

Povratak SPS-a u vrh srpske politike


Zgrada Vlade Srbije
Zgrada Vlade Srbije

Pošto je, nakon Socijalista, i stranka G17 Plus potvrdila svoje učešće u budućoj Vladi Srbije, proces njenog formiranja trebalo bi da počne u četvrtak. Ono što je za sada ozvaničeno jeste da su Socijalisti dobili mesto predsednika Parlamenta.

Predlažući Glavnom odboru stranke da podrži ulazak u novu Vladu sa Socijalistima, lider G17 plus Mlađan Dinkić rekao je da bi nakon toga, već u četvrtak, trebalo da otpočne izbor vlade usvajanjem zakona o Vladi i ministarstvima:


„I u Beogradu treba da bude uspostavljen isti odnos vlasti kao i na
Republičkom nivou. Dobio sam garancije od Demokratske stranke da će u prestonici biti formirana ista većina.“

Za razliku od G17, koja je saopštila imena svojih šest kandidata, koliko će imati ministara u budućoj Vladi, Demokrate se još uvek ne izjašnjavaju o kadrovskim rešenjima. Predsednik Srbije Boris Tadić uskoro će saopštiti ime mandatara, a prema nezvaničnim informacijama, tu funkciju poveriće Vuku Jeremiću, dosadašnjem ministru inostranih poslova, ili Mirku Cvetkoviću, koji je do sada bio na čelu resora finansija. Cvetković ne želi da iznosi detalje:

“Razgovaralo se oko toga, još uvek idu razgovori, ali videćemo.”

Dok se ime budućeg premijera iz redova Demokrata još čeka, i zvanično je potvrđeno da su Socijalisti dobili mesto predsednika Parlamenta, a tu funkciju obavljaće Slavica Đukić Dejanović. Ova stranka, koja se nikada nije distancirala od Slobodana Miloševića, prema još nepotvrđenim informacijama, dobiće mesto zamenika premijera, resor policije, eneregetike, infrastrukture i prosvete. O ovakvom dobitku i činjenici da se Socijalisti na velika vrata vraćaju u politički vrh Srbije, buduća predsednica parlamenta za naš program kaže:


“Građani Srbije su odlučili da ratne sekire budu zakopane, da se orijentišemo ka ekonomskom razvoju, socijalnim programima, ulasku u Evropu. Tu smo našli zajednički interes i cilj sa Demokratama, i mislim da je važno da se na svim mestima nađu ljudi koji će korektno obavljati svoje funkcije, a analiza prošlosti nam obično nije donosila dobrog u sadašnjosti, pa ni sada nije neophodna.”


Nisu se promenili Socijalisti, nego Demokrati

Da je analiza prošlosti ipak u planu, potvrđuje izjava lidera socijalista Ivice Dačića koji je članovima Glavnog odbora stranke poručio da će ulaskom u Vladu biti “ispravljena istorijska nepravda kojom je njegova stranka optužena za izolaciju '90-ih”:

“Što se tiče SPS-a, ona nije donela odluku ni za Demokratsku stranku, ni protiv DSS-a, ni protiv Srpske radikalne stranke. Mi smo doneli odluku za Srbiju i za Socijalističku partiju Srbije.”

Iako je ovakav ishod pregovora o Vladi Srbije pozdravljen i u Evropskoj uniji, da se na ovaj način potpomaže rehabilitacija SPS-a jasno je i onima koji sa njima ulaze u koaliciju. Ivana Dulić Marković iz G17:

“Svakako mislim da je ovo jedan ogroman ustupak, koji je demokratska Srbija napravila i da su već samim pregovorima i učešćem u vlasti na neki način sve druge stranke pristale da ih rehabilituju. Ali, videćemo da li će u očima građana oni da se rehabilituju, da li će da se rehabilituju u očima birača demkratskih stranaka. Ali, i to je manje važno, koliko je važno da se zaista izborimo za jednu pravnu državu i da sudovi i celo pravosuđe odradi svoj posao koji se tiče devedesetih godina.”

Na pitanje da li će ovaj posao moći da bude završen uz Vladu u ovakvom sastavu, Ivana Dulić odgovara:


“Ja sam skeptična. Čula sam jednu strašnu istinu koju je izgovorio predstavnik Socijalista koji je rekao - nismo se mi promenili, promenila se Demokratska stranka.”

Biografija Slavice Đukić Dejanović

Biografija Slavice Đukić Dejanović

Slavica Đukić Dejanović rođena je 4. jula 1951. godine u Rači Kragujevačkoj. Medicinski fakultet završila je u Beogradu i diplomirala 1976. godine, a doktorirala deset godina kasnije. Na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu radi od 1982. godine, a od 1996. postaje redovni profesor. Direktor je klinike za psihijatriju u Kragujevcu i prodekan Medicinskog fakulteta u tom gradu, potpredsednik Udruženja psihijatara Srbije i član Predsedništva Udruženja za sudsku psihijatriju Srbije. U Prelaznoj Vladi Srbije od oktobra 2000. do januara 2001. bila je ministarka za brigu o porodici. Trenutno obavlja nekoliko stranačkih funkcija. U dva mandata bila je narodni poslanik u Skupštini Srbije i u dva mandata savezni poslanik. Bila je jedna od najvatrenijih podržavalaca politike Slobodana Miloševića i, pored toga što nije bila previše medijski eksponirana, uvek je zauzimala stabilne pozicije unutar SPS-a. Njen novi politički život započeo je dolaskom Ivice Dačića na čelo stranke.

XS
SM
MD
LG