Dostupni linkovi

Mladenu Ivaniću godina i po zatvora


Mladen Ivanić
Mladen Ivanić

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je danas kaznu od godinu i po dana zatvora Mladenu Ivaniću, bivšem predsjedniku Vlade Republike Srpske, koji sada obavlja dužnost zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH.

Ivanić i 11 njegovih saradnika bili su optuženi za zloupotrebu fondova kojima je raspolagalo javno preduzeće "Srpske šume" te za korištenje tog novca za finansiranje Partije demokratskog progresa, čiji je Ivanić i sada predsjednik. Ivanić, koji je ranije bio i ministar vanjskih poslova BiH, osuđen je zbog nesavjesnog rada u vrijeme kada je bio premijer RS, dok je oslobođen optužbi za zloupotrebu položaja, zločinačko udruživanje te podmićivanje.

Dok je bio premijer Republike Srpske Mladen Ivanić je rješenjem Vlade odlučio da vansudski poravna dugovanje preduzeća “Trgokomerc” iz Ribnika, te je tako oštetio opštinu Ribnik za oko 179.000 KM. U obrazloženju optužnice stoji da je Ivanić predložio i sugerisao donošenje vansudskog poravnanja i time prekršio Krivični zakon RS-a. Ivanić je oslobođen optužbi za zloupotrebu položaja, zločinačko udruživanje i davanje dara.

Danas nije bio u sudnici, već po službenoj dužnosti u Briselu, a njegov advokat Siniša Đorđević kaže da će uložiti žalbu, te se nada oslobađajućoj presudi:

„Za ovo krivično djelo, nesavjestan rad u službi, kao obligatorno, znači kao kumulativni osnov je neophodno potrebno da je stupila šteta. Sud je rekao da ta šteta više nije 512.000 maraka nego da je nekih 178.000 - kako su do te cifre došli ja ne znam, ali nije bitno ni to - i rečeno je da je ta šteta nastupila i da je šumsko gazdinstvo Ribnik oštećeno za taj iznos. Znate ko je vlasnik šumskog gazdinstva Ribnik? Republika Srpska. A Vlada RS-a je taj titular koji gazduje šumskim gazdinstvima RS-a. Znači, imamo paradoksalnu situaciju. Gospodin Ivanić je kao osuđen zbog toga što je Vlada RS-a oštetila samu sebe.“

Osim Mladena Ivanića, za slučaj “Srpske šume” na jedinstvenu kaznu zatvora od dvije godine osuđen je direktor „Trgokomerca“ Miro Jurišić. On je osuđen za krađu šuma na devet mjeseci zatvora i novčanu kaznu od 10.000 KM, a za davanje dara i drugih oblika koristi na godinu dana i šest mjeseci.

Ostali optuženi u predmetu Zoran Đerić i drugi, koji su bili optuženi za zločinačko udruživanje i podstrekivanje na zloupotrebu položaja, oslobođeni su svih optužbi zbog zastare slučaja. I direktori šumskih gazdinstava koji su bili optuženi da su 2002. godine nezakonito obezbijedili najmanje 100.000 KM za predizbornu kampanju Partije demokratskog progresa oslobođeni su optužbi.

XS
SM
MD
LG