Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Beograd ne očekuje usporavanje iz Brisela


Studenti su protestima u Beogradu 11. februara 2008. tražili od domaćih vlasti ubrzanje puta ka EU.

Bez obzira na krizu u EU zbog irskog odbacivanja Lisabonskog sporazuma, proces unapređenog stalnog dijaloga Beograda i Brisela odvija se nesmetano. U Srbiji ne veruju da će irsko ‘ne’ usporiti dobijanje statusa kandidata za članstvo koje se očekuje do kraja ove ili početkom naredne godine.

Srbija je, za razliku od susedne Hrvatske, još daleko od prijema u Evropsku uniju i kriza zbog irskog odbacivanja Lisabonskog sporazuma ne odražava se na trenutne procese integracija, kaže za naš program direktorka Vladine kancelarije za pridruživanje Tanja Miščević:


"Nema nikakvih problema oko nastavka procesa sa Srbijom, a to znači da naš proces unapređenog stalnog dijaloga teče nesmetanim tempom. Očekujem, kao što smo i govorili, da ćemo do kraja ove ili početkom naredne godine imati mogućnost da dobijemo status kandidata. Da li će to biti ometeno činjenicom da na referendumu u Irskoj nije prošao Lisabonski sporazum? Ne očekujem da će taj naš proces biti zaustavljen."


Međutim, dugoročno gledano, ukoliko ne bude ostvaren Lisabonski ugovor, Srbija se može naći u istoj poziciji u kojoj je trenutno Hrvatska:


"Isto tako, ne treba zanemariti činjenicu da je sporazum koji je trenutno na snazi, sporazum iz Nice, predvideo 27 plus jednu državu članicu. Nadam se da će se ipak, ako u nekom slučaju ova kriza bude potrajala duže nego što se očekuje, a to je do kraja ove godine, naći neko rešenje ukoliko Hrvatska zaista i bude jako blizu članstvu. Dakle, ne mislim da će to trenutno imati puno efekta niti na Srbiju niti na druge države zapadnog Balkana, ali na duži rok je, naravno, jako loše ako ova kriza u Evropskoj uniji potraje jer onda ni sama Evropska unija neće biti sigurna oko svog daljeg proširenja."


I upravo poslednje upozorenje da nema mogućnosti širenja Evrpske unije pre stupanja na snagu Lisabonskog ugovora stiže od premijera Luksemburga Žan-Klod Junkera, koji se pominje kao mogući novi šef Evropske komisije. Ovim povodom primetne su razlike u stavovima lidera zemalja Unije. Sa francuskim predsednikom Nikolom Sarkozijem koji poručuje da "bez Lisabona nema novih širenja" slaže se i nemačka kancelarka Angela Merkel, dok poljski premijer Donald Tusk smatra da je takav stav neprihvatljiv.

Bez obzira na to, za Srbiju je važno da nastavi da ispunjava sve standarde za ulazak u Evropsku uniju, kaže za naš program izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin, i navodi da već tokom jeseni očekuje bolju atmosferu u Briselu:


"Mislim da je prava poruka za svaku državu koja želi da postane kandidat to da mora uložiti maksimalne napore kako bi dokazala da brzo napreduje i da treba što je pre moguće stvoriti uslove za širenje Evropske unije. Očekujem rešenje krize i to je izazov, ali uvek kada su pred nama veliki izazovi imamo i političke snage, volje i moći da nađemo izlaz i deblokiramo trenutnu situaciju."


Nova kriza u Evropskoj uniji još jednom je zatalasala podeljenu Srbiju i povisila glasove evroskeptika koji tvrde da će se Unija raspasti pre nego što Srbija dođe do predvorja za članstvo. Direktor Balkanskog fonda za demokratiju Ivan Vejvoda tim povodom podseća:


"U toj dugoj, pedesetogodišnjoj, istoriji Evropske unije, odnosno Evropske zajednice, bilo je mnogo ovakvih trenutaka i kriza za koje je uvek pronađeno rešenje. Upravo zato što su zemlje članice uvidele da su mnogo jači zajedno u ovom svetu globalizovane privrede i finansijskih tokova i da je jedna takva Unija jak ekonomski akter - da je u interesu svih zemalja pojedinačno da budu zajedno. Ne zaboravimo, u Evropskoj uniji živi pola milijarde ljudi i to je i više nego relevantna činjenica u današnjem svetu."
  • 16x9 Image

    Iva Martinović

    Posle petooktobarskih promena počinje da radi na beogradskom radiju Studio B, u početku kao novinar-reporter, a potom i kao urednik informativnih emisija. U aprilu 2007. prelazi na Radio Slobodna Evropa, gde radi kao novinar-reporter i voditelj dnevnih informativnih emisija.

XS
SM
MD
LG