Dostupni linkovi

Vlada dogovorena, Socijalistima dato previše?


Boris Tadić
Boris Tadić

Kako Radio Slobodna Evropa nezvanično saznaje, sastav Vlade Srbije koji su dogovarali lista “Za evropsku Srbiju” i koalicija okupljene oko Socijalista je praktično određen. Mišljenja su podeljena oko toga da li je lider Demokrata Boris Tadić dao previše Socijalistima.

Socijalistima je, kako naš radio nezvanično saznaje, lider demokrata Boris Tadić ponudio, pored mesta predsednika parlamenta, i poziciju zamenika premijera i resore policije, eneregetike i prosvete. Ovakve ustupke smatraju preteranim čak i pojedine članice Tadićeve liste “Za evropsku Srbiju”, ali će zarad formiranja Vlade ipak pristati na njih.

Potpredsednica Socijalističke partije Srbije Slavica Đukić - Dejanović, koja se u medijima pominje kao buduća predsednica parlamenta, kaže za naš program da su pregovori dostigli fazu u kojoj je rukovodstvo Socijalista od Glavnog odbora zatražilo podršku za Vladu sa Demokratama:


“Pregovori su stigli do zajedničkog dogovora o tome šta bi bili prioriteti Vlade, na kojim principima bi Vlada radila i moguće podele resora bez ikakvih personalnih rešenja.”


Prema nezvaničnim informacijama, Slavica Đukić - Dejanović trebalo bi da bude izabrana za predsednicu parlamenta na nastavku konstitutivne sednice Skupštine Srbije u utorak ili sredu. Ona nije mogla da potvrdi i svoj izbor, ali očito da nastavak sednice nije sporan:

“Mislim da ima uslova da ove nedelje, bilo kakav rezultat da bude, ima uslova da se obavi produžetak sednice Skupštine Srbije, koja je prekinuta, i da se već više zna o Vladi.”


I dok su, prema nekim najavama, Socijalisti spremni da sarađuju sa listom Za evropsku Srbiju i na nivou Beograda - ali pod uslovom da u gradskoj vlasti učestvuje i Demokratska stranka Srbije, jer je LDP za njih neprihvatljiv partner - iz DSS-a poručuju da oni nemaju razloga da odstupe od već potpisanog sporazuma za Beograd između njih, Socijalista i Radikala. Andreja Mladenović, portparol DSS-a:


“Da li će neko drugi od toga odstupiti to je pitanje za druge, ali što se tiče DSS-a, mi čvrsto stojimo na tome i očekujemo da se što pre formira nova vlast u Beogradu u skladu sa potpisanim koalicionim sporazumom.”


Veliki ustupci na republičkom planu zapravo čine da bi se eventualno Socijalisti naveli na to da preispitaju svoj aranžman oko upravljanja Beogradom.

I pored toga što su Socijalisti, nakon dogovora za vlast u Beogradu, bili na korak i do formiranja republičke Vlade sa Radikalima i narodnjacima, ipak ono što im je Tadić ponudio nekima liči na prošlogodišnju završnicu pregovora o Vladi kada je lideru DSS-a Vojislavu Koštunici, i pored znatno manje snage u biračkom telu, prepustio mesto premijera. To je previše s obzirom na realnu snagu Socijalista u parlamentu ali njihova pozicija jezička na vagi omogućava im da dosta toga i dobiju, kaže za naš program politički analitičar Dejan Vuk Stanković:


“Druga stvar, koja je verovatno prisutna u tim kalkulacijama, jeste činjenica da se veliki ustupci na republičkom planu zapravo čine da bi se eventualno Socijalisti naveli na to da preispitaju svoj aranžman oko upravljanja Beogradom. A što se tiče samog Tadićevog ponašanja, ono liči na vreme fomiranja prethodne Vlade, kada je takođe pritisnut određenim okolnostima podlegao pristisku i dao Koštunici da vodi Vladu. Ali puno toga nije stvar samo njegovog karaktera i političke procene Demokratske stranke. Puno toga je stvar nekih okolnosti u kojima se pregovori odvijaju.”


Osim samih izbornih rezultata - koji su SPS-u stvorili poziciju da nijedan blok ne može bez njih da sastavi Vladu, čime je znatno povećan njihov ulog u pregovorima - trebalo je prevazići i određeni antagonizam Socijalista prema Demokratama. Tako da novinar Dragan Bujošević kaže da je svaka cena koja se plati realna:


“Svaka cena koju vi pristanete da platite jeste realna. Vi odete na pijacu i imate jabuke za 100 dinara, 150, za 200, 300 dinara. I vi ćete kupiti one koje vam se najviše dopadaju. Kupićete za 300 dinara, neko će reći: pa, zar to nije preterana cena? Pa nije, ako to ja hoću. Ne mislim da je ovo preterana cena. Jednostavno, to je deo te političke pogodbe. Ona košta toliko i to je njena realna cena.”


Jedino što je Tadić osim plaćanja ove cene Socijalistima mogao da uradi jeste raspisivanje novih izbora ili pak prepuštanje formiranja Vlade sa SPS-om Radikalima i narodnjacima.


XS
SM
MD
LG