Dostupni linkovi

Perović opozvan sa mjesta ambasadora


Crnogorski ambasador u Sloveniji i nekadašnji šef diplomatije Branko Perović opozvan je zbog njegovog neslaganja sa ministrom spoljnih poslova Milanom Roćenom oko načina proslave Dana državnosti 13. jula.

Iz Ministarstva spoljnih poslova neposredno potvrđeno nam je da je Perović opozvan pošto, kao kažu, nije slijedio instrukcije Ministarstva inostranih poslova.

Pomoćnik ministra inostranih poslova Irena Radović potvrdila je da je ambasador Crne Gore u Sloveniji Branko Perović opozvan sa tog mjesta nakon što je odbio da slijedi instrukcije ministarstva vezano za proslavu Dana državnosti Crne Gore u Sloveniji:

"Ministar Roćen je prethodno razlozima za ovu inicijativu obavijesti Predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića koji na prijedlog Vlade imenuje i razriješava šefove diplomatskih predstavništava. Takođe, obavijestio je i ambasadora Perovića da je nakon odbijanja da organizuje prijem povodom 13. Jula Dana državnosti Crne Gore te finansijskim uslovima istim ili povoljnijim u odnosu na druga diplomatsko konzularna predstavništva Crne Gore otpočeo proceduru za njegov opoziv. Opšte je poznata činjenica da je obaveza diplomatsko konzularnog predstavništva da poštuje instrukcije Ministarstva inostranih poslova dosljedno i bez izuzetka, što je ambasador Perović odbio da učini. Takav odnos se nigdje netoleriše, protivan je ustaljenoj diplomatskoj praksi, a opoziv diplomatskih predstavnika kao i imenovanja su njen sastavni dio. Ministar Roćen je nakon sjednice Vlade obavijestio ambasadora Perovića da je njego prijedlog prihvaćen i da je obrazloženje za opoziv navedeno da odluka stupa na snagu 1. jula 2008. godine kao i da Ministarstvo inostranih poslova ostaje otvoreno za komunikaciju sa ambasadorom Perovićem ukoliko je to potrebno i nakon tog roka izađe u susret njegovim potrebama za boravak u Ljubljani radi priprema za povratak u zemlju.“

I Branko Perović je saopštio „Vijesti“ma da je razlog njegove smjene i neslaganje sa ministrom inostranih poslova Milanom Roćenom u vezi proslave Dana državnosti. Problem između Branka Perovića i šefa diplomatije Milana Roćena je nastao zbog toga što je Perović odbio da traži sponzore u Sloveniji za proslavu Dana državnosti nakon što se ispostavilo da ministarstvo za tu svrhu ne želi da izdvoji više od šest hiljada eura. Prema verziji Perovića koju je ispričao „Vijesti“ma on je insistirao da se izdvoji veća suma novca za proslavu Dana državnosti što je za ministarstvo bilo neprihvatljivo, a za Perovića kao ambasadora je bilo neprihvatljivo da se ambasada sama snađe za ostatak novca.

U svojoj izjavi Perović je napomenuo da se ne mogu porediti troškovi proslave u Sloveniji kao zemlji koja je u Evropskoj uniji i drugoj zemlji na Balkanu koja to nije. Perović tvrdi da nije postojao bilo kakav drugi krupniji razlog za njegovu smjenu, odnosno da on ne zna da postoji drugi razlog. Uz to Perović je ocijenio čudnim što se smjena dogodila tako brzo kako se to događa kada postoje ozbiljni sporovi između ambasadora i ministarstva oko krupnih problema koji se odnose na različite strategije, saradnje sa zemljom domaćinom ili neslaganje u vezi prioriteta.

Branko Perović je bio predstavnik Crne Gore u Sloveniji od 2000. godine da bi 2006. godine postao ambasador.

XS
SM
MD
LG