Dostupni linkovi

Vanredna vijest

BiH: Neredi nakon utakmice


Nakon utakmice Hrvatska – Turska, u okviru Evropskog fudbalskog prvenstva, koja je završena rezultatom 1:3, u više gradova u BiH izbili su neredi. U Mostaru je pravovremenom reakcijom više od 600 policajaca i pripadnika specijalne policije spriječena eskalacija sukoba i kontakt između suprotstavljenih navijačkih grupa.

Prema podacima kantonalnog MUP-a u Mostaru je lakše povrijeđeno 16 policajaca, četiri izgrednika,dok je veći broj građana takođe zatražio liječničku pomoć zbog manjih ozlijeda.

Oštecena su 4 službena vozila, nekoliko osobnih. Mostaraka policija 'privela je 16 osoba, među kojima i nekoliko maloljetnika.

Srećko Bošnjak, glasnogovornik MUP -a Hercegovačko-neretvanskog kantona:

“Imamo dva direktna nasrtaja na policijske službenike vozilom u pokretu što je posebna drskost . Naglašavam da je veliki broj izgrednika bio uticajem alkohola i opojnih droga.”

Veliki broj policajaca, među kojima je bilo dosta specijalaca iz Zapadno-hercegovačkog i Tuzlanskog kantona, uoči i nakon utakmice bio je raspoređen na najvažnijim mjestima u Mostaru, posebno oko centralne gradske saobraćajnice Bulevar, te u ostalim dijelovima HNK.

Snažne snage sigurnosti bile su i osnovni razlog što je izostao sukob mostarskih navijača reprezentacija Turske i Hrvatske, ali, kako dodaje Bošnjak, nakon što su uglavnom “golobradi mladići” na policiju počeli bacati stolove, stolice, betonske blokove, pa čak i suzavac, policija je takođe uzvratila korištenjem hemijskih sredstava.

“Možemo konstatirati da su policajci pokazali veliku hrabrost pa nije došlo do direktnog kontakta suprotstavljenih navijačkih skupina.

Huligani su sinoć upotrebili suzavac bacajući ga na policiju, na što je policija intervenirala, takođe upotrebom kemijskih sredstava za rastjerivanje mase zbog čega se centralnim gardskim ulicama nije moglo prići nekoliko sati.

Suzavac je bačen i kod prodajnog centra Merkator, kamenje s obje strane letjelo je na Bulevaru, te Rondou -Trgu hrvatskih velikana, a najviše uz Ulicu kralja Tomislava, gdje su morali reagovati i mostarski vatrogasci jer su ljuti hrvatski navijači zapalili kontejnere u toj četvrti.

Policija je za saobraćaj potpuno zatvorila sve gradske ulice koje spajaju dva, navijački sukobljena, dijela grada.

Neredi i udrugim dijelovima BiH

Navijačka divljanja zabilježena su i ostalim hercegovačkim gradovima, zatim u Srednjo- bosanskom i Zeničko-dobojskom kantonu.

U Čitluku je teže povrijeđena jedna osoba, četiri privedene. U Stocu su povrijeđena tri policajca, dok je privedeno osam osoba. U Čapljini je takođe povrijeđen jedan policajac, i privedeno pet osoba - od kojih su 4 maloljetne. Veće materijalne štete zabilježene su i u Neumu, gdje je oštećeno više vozila.

Ovo nije konačan bilans, upozoravaju u policiji, jer se materijalne stete i dalje sabiraju. U Bugojnu su navijači reprezentacije Turske demolirali kafiće u vlasništvu bugojanskih Hrvata.

"Već 15 minuta nakon utakmice rulja od oko 600 navijača turske reprezentacije upala je u kafić i potpuno ga demolirala,"
potvrdio je Mladen Brnaz, vlasnik demoliranog kafića AcTroc.

Slupani su i ugostiteljski objekti Amadeus i Nukleus, također u vlasništvu Hrvata.

Dežurni operativni MUP-a Zeničko-dobojskog kantona u subotu je za agenciju Fena izjavio da je u petak navečer nakon završetka utakmice četvrtfinala Evropskog prvenstva u nogometu, u Beču, između reprezentacija Turske i Hrvatske, u centru Žepča došlo do narušavanja javnog reda i mira.

Tom prilikom dva lica zadobila su lakše tjelesne povrede, a iz policije su odbili da preciziraju da li su povrijeđena lica bošnjačke ili hrvatske nacionalnosti.

U Sarajevu slavili navijači Turske

Hiljade Sarajlija proslavilo je vožnjom kroz grad, mahanjem zastavma BiH i Turske i skandiranjem, pobjedu Turske nad Hrvatskom “na penale” na Euru 2008. Nakon utakmice, velika kolona automobila je uz zvuke sirena i glasnu muziku, prolazila gradom a povremeno su se čuli i pucnji iz vatrenog oružja. Slavlje se u Sarajevu, uz vatreno oružje i buku, proteglo do ranih jutarnjih sati.

  • 16x9 Image

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG