Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Saučešće porodicama poginulih pripadnika Eufora


Tijela četvorice pripadnika EUFOR-a koji su u četvrtak poginuli u padu helikoptera na planini Vlašić prebačena su danas u EUFOR-ovu bazu u Butmiru.

Portparol EUFOR-a Kerry Corkett potvrdio nam je da će posmrtni ostaci dvojice španskih vojnika večeras biti prebačeni u matičnu zemlju. Na sarajevskom aerodromu biće održana i komemoracija. U EUFOR-u su još jednom izrazili žaljenje zbog iznenada okončanih života svojih pripadnika u trenutku dok su bili uključeni u operaciju održavanja mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini:

Naše misli su s porodicama, prijateljima, kolegama i narodima stradalih. A uzroci nesreće sada su predmet istrage.“

Četvorica pripadnika EUFOR-a poginula su juče kada se helikopter španskog kontingenta, iz još neutvrđenih razloga, srušio na planini Vlašić u centralnom dijelu BiH. U nesreći su poginula dva španjolska pilota, te dva pripadnika njemačkog kontingenta.

Ministarstvo odbrane Španije potvrdilo je da su u nesreći nastradali pukovnik Santiago Hornigom Lendesma i narednik Jaqin Lopez Moreno, dok imena njemačkih vojnika još nisu saopštena.

Među prvima porodicama stradalih saučešće su uputili visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Javier Solana, šef misije Evropske policije u BiH Vincenzo Copola i visoki predstavnik Miroslav Lajčak.

Portparol visokog predstavnika Ljiljana Radetić:

„Bili su na usluzi građanima BiH i zato im izražavamo najveću moguću zahvalnost. U ovim teškim trenucima saosjećamo sa porodicama i prijateljima poginulih i građanima Španije i Njemačke, izjavio je visoki predstavnik Miroslav Lajčak.“

Američki ambasador u BiH Charles English takođe je izrazio najdublje saučešće porodicama i prijateljima njemačkih i španskih vojnika, pripadnika EUFOR-a koji su poginuli u jučerašnjoj helikopterskoj nesreći.

Komandantu EUFOR-a Ignaciju Martiny Viljalainy i ambasadama Njemačke i Španije izraze saučešća danas su uputili i članovi Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i Željko Komšić, predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić, te premijer RS-a Milorad Dodik.

  • 16x9 Image

    Erduan Katana

    Novinarstvom se bavi od 1996. godine, kada radi u magazinu "Novi prelom" u Banjaluci koji je u to vrijeme bio jedna od rijetkih opozicionih novina u Republici Srpskoj. Od 2000. dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Banjaluke. Obrađuje političke i društvene teme.

XS
SM
MD
LG